Jazzpianisten och Uppsalabon Jan Strinnholm avled på tisdagskvällen vid sommarstället i Nordingrå i Ångermanland. Han blev 78 år.

Musikerbanan inleddes redan i tonåren, då den unge Jan Strinnholm spelade bebop på dansbanorna runt Sollefteå och under gymnasietiden i Härnösand. Efter gymnasiet läste han till folkskollärare, och bildningslusten drev honom så till Uppsala och en doktorsgrad i kulturgeografi.

Yrkeslivet kom Jan Strinnholm att tillbringa som gymnasielärare på Sigtuna internatskolor samt i Märsta. Men det var som jazzmusiker Uppsala kom att lära känna honom. Tillsammans med sångerskan Mette Rongved formade Jan Strinnholm under sjuttio- och åttiotalen en duo som turnerade i Norge och Polen, spelade in skivor som "Hör min sång" och "Höstsommar" och framträdde i Sveriges Radio.

– Han var fantastisk att samarbeta med, med mycket humor. Repeterade gjorde vi mycket på Norrlands nation – de hade nämligen den bästa flygeln, säger Mette Rongved.

Trumpetaren Jan Allan mötte Jan Strinnholm första gången på Sveriges Radio, då den sistnämnda spelade med Arne Domnérus.

– När Jan Johansson gick bort 1968 ersattes han tillfälligt av just Jan – han var en kompositör av en rang som nog alla inte kände till. Det var dock först på åttiotalet vi kom att spela tillsammans, och han var oerhört spännande att spela med. Vanligtvis improviserar man över ett slags ackordsystem, men han improviserade även över ackorden som kunde skifta från gång till gång. Det gjorde att man kom att spela ännu mer utanför ramarna, säger Jan Allan.

Andra musiker som Jan Strinnholm spelade med var bland annat Georg Riedel och Red Mitchell, och på senare år spelade han mycket med Fyris Jazz band. Fina var de recensioner som ströddes över hans gedigna skivutgivning. "Jan Strinnholm lyckas binda ihop trådarna från Art Tatum till Keith Jarret. Han är värd all respekt för sin kompromisslösa pianokonst.", skrev Göteborgspostens Lennart Blomberg, medans Svenska Dagbladet beskrev Jan Strinnholms musik som "ett av jazzens vackraste tilltal och det är helt hans eget. Få pianister är så självständiga som Strinnholm och få kan på hans sätt blanda lyriken med ekvilibrism."

Jan Strinnholm kom att tilldelas stipendier bland annat från STIM och Konstnärsnämnden, och turnerade bland annat i Frankrike och Sydafrika där han spelade med den sydafrikanska sångerskan Sani Ganedze.