Beslutet att sluta sälja Katerina Janouchs böcker fattades av Eija Lietoff Schüssler sedan hon sett en intervju med Janouch i tjeckisk tv i vilken författaren uttalar sig negativt om den svenska invandringspolitiken.

Jag reagerade starkt mot en del av Janouchs uttalanden i den tjeckiska intervjun. Eftersom jag har en egen barnbokhandel där jag personligen väljer böcker så ville jag bara markera att jag helst inte vill tjäna pengar på hennes produktion, säger Eija Lietoff Schüssler.

"Urartade totalt"

Eija Lietoff Schüssler motiverade sitt beslut i ett Facebookinlägg som hon senare valde att radera.

Det urartade totalt. När jag fick våldtäktshot och dödshot skickade till mig tog jag bort inlägget, säger hon.
Jag är extremt chockad över den verklighet jag möter. Personer drar väldigt höga växlar på att jag inte skulle förstå principen om yttrandefrihet, vilket är helt irrelevant. Jag har ingen skyldighet att sälja alla böcker som trycks. Så jag blev häpen, chockad och givetvis rädd för de allvarligare hoten.

"Respekterar beslutet"

Katerina Janouch säger till TT att hon respekterar Eija Lietoff Schüsslers beslut men att hon tycker att det är beklagligt:

Det är sorgligt att en barnbokhandlare skickar ut de här signalerna. Hon baserar sin uppfattning på att lyssna på dem som demoniserar mig. Jag har inte sagt något nedsättande om någon. Jag har kritiserat de politiska besluten som har satt Sverige i en ansträngd situation. Allt jag har sagt är bara fakta.

På Twitter kallar Janouch Läslusen för "en fascistisk bokhandel".

Visst kan man tycka att jag är hård i tonen, men det finns en tanke bakom och den är: du knäcker inte mig. Jag kommer aldrig att pudla eller vika mig, för jag vet att det jag säger stämmer, och många människor tackar mig för mitt mod, säger hon.

Däremot tar författaren avstånd från de obehagligaste reaktionerna som Eija Lietoff Schüssler har fått utstå.

Jag vill inte att Eija ska få hat och hot. När hon inser att hon har gjort fel så kommer jag gärna till Läslusen och signerar böcker, säger Janouch.