Om en filmskapare är besatt av någonting och gång på gång återkommer till det, då finns det någonting som är väldigt personligt i berättelsen, säger Joaquin Phoenix till TT.

Filmen, som får Sverigepremiär senare i år, handlar om John Callahan som 20 år gammal, under alkoholpåverkan, kraschade med en bil och blev partiellt förlamad. Han blev efter hand en uppskattad men kontroversiell tecknare och satiriker, vars svarta och definitivt politiskt inkorrekta humor gjorde honom både uppskattad och hatad.

John Callahan avled 2010, 59 år gammal.

Artikelbild

| Skådespelarna Joaquin Phoenix och Udo Kier samt regissören Gus Van Sant, i mitten, besöker filmfestivalen i Berlin med "Don´t worry, he won´t get far on foot".

Det var det första manus som Gus hade skrivit på länge, och jag gillar verkligen hans sätt att skriva. Det är unikt. Och det här kändes inte som en traditionell "biopic".
Jag visste ingenting om John Callahan, men jag lärde känna honom genom manuset.

Rullstols-stuntman

Under en stor del av filmen sitter Phoenix i rullstol, och han visar mycket åskådligt hur svårt det stundtals var.

Som när man ska öppna en dörr. Då får man vrida på sig och sedan måste man vrida på stolen för att kunna stänga, säger han.
Första dagen på inspelningen körde jag omkull och kraschade rullstolen. Det är inte jag som kör stolen när John rullar fram i sådär 30 kilometer i timmen. Då är det en stuntman.

"Präglat min karriär"

Phoenix och Van Sant har arbetat tillsammans tidigare – det var 1995 med filmen "Till varje pris" med Nicole Kidman i huvudrollen.

Då var jag väldigt ung och ny och hade gjort lite roller på tv som barnskådespelare. Där var det hela tiden bestämda order – "stå här, gör det". Så kom jag till Gus för min första filmroll som vuxen, jag var 21 år, och mötte en regissör som lite "gör vad du vill – om du vill stå på bordet när du säger den här repliken så gör du det, det är ditt val". Jag hade aldrig hört någonting liknande, och det där har präglat min karriär sedan dess.

När "Don´t worry, he won´t get far on foot" har svensk premiär är ännu osäkert. Däremot är det klart att vi redan den 23 mars kan se honom i filmen "Maria Magdalena" – där han spelar Jesus.

Ja, det var också en kille som hade sina problem, även om de var av en annan sort, säger han och skrattar.