– Jag trodde absolut inte att "Rysk jul" skulle fortsätta gå såhär länge – syftet från början var att bryta av lite från alla andra julkonserter och göra något annorlunda, tillägger ryskfödda Maria Goundorina som för tio år sedan var Uppsala Vokalensembles dirigent och bjöd in till konsert med ryska jultoner för allra första gången.

Och det skulle alltså inte bli den sista. Den traditionella ryska julmusiken, som på konserten framförs helt a cappella, beskriver Maria Goundorina röra sig mellan jublande och stillsam, och alltid berikad med stämning och budskap. Helheten har har kommit att bli ett populärt inslag för många jullediga Uppsalabor i början av januari, då den rysk-ortodoxa julen äger rum. Själv firar Maria Goundorina tre gånger.

– 24 december hemma med min man, enligt rysk tradition på nyår med vänner, och så 6 januari med sång och musik.

Artikelbild

| Maria Goundorina startade konserten Rysk jul för tio år sedan – i år är hon inbjuden att åter greppa taktpinnen och leda Uppsalavokalensemble genom stämningsfulla ryska julsånger.

2011 vandrade taktpinnen för Uppsala Vokalensemble vidare till Sofia Ågren, som till slut bestämde sig för att även hålla traditionen med "Rysk jul" vid liv.

– Det var främst på grund av respekt för Maria och hennes bakgrund som jag var lite tveksam, men ensemblen tyckte att vi skulle fortsätta eftersom konserten varit så uppskattad – konceptet har verkligen nått Uppsalaborna.

Varför tror du?

– Dels för musiken såklart, som har ett brett spektra; exempelvis stor variation i dynamik och tempi. Den är väldigt uttrycksfull och passar liksom en sådan lokal som Domkyrkan. Sedan tror jag att konserten ligger bra i tid, då många är lediga och inte har så mycket att stå i som innan och runt jul.

Artikelbild

Hur skiljer sig den ryska julmusiken från den svenska?

– Den största delen av musiken är på liturgiska texter och berättar därför inte så mycket om själva julfirandet ute stugorna, utan fokus ligger på det kristna budskapet. Vi i ensemblen har dock repeterat och framfört dessa sånger i så många år, att vi förknippar dem med jul lika mycket som vi gör med de svenska klassikerna.

Artikelbild

| Uppsala Vokalensemble med dirigenten Sofia Ågren i spetsen är redo för Rysk jul.

Kan publiken vänta sig något speciellt av årets upplaga?

– Maria Goundorina är inbjuden som dirigent, och vi har bestämt oss för att köra helt traditionellt med låtar som varit med från allra första början – ett kärt återseende och helt fantastisk musik, sammanfattar Sofia Ågren.