Många av länets kyrkor har sitt eget program, och Upplands körer lär ha fullt upp ett tag. De ambulerande julshowerna sticker också upp sitt icke tryfferade tryne här och var. Det mesta finns i alla smaker och färger.

På torsdag 7 december är det premiär på ett beprövat och ständigt anpassningsbart koncept. John Fiske & Co kör sin ”Play it, Santa! 2.0” på Reginateatern – ”en humoristisk och musikalisk julfest som riktar sig lika mycket till julskeptiker som till julentusiaster” som det heter i pressreleasen.

– Jag är nog en julskeptiker egentligen, men jag uppskattar att fira julen med familj och släkt, säger John Fiske, text och regi.

Artikelbild

| Nykomling. Wiktoria är ny i julkonsertsammanhang.

Anna-Karin ”Ako” Nytell Oldeberg är också med i ”Play it, Santa! 2.0”.

– Jag är en riktig julmänniska. Jag gillar inte kommersen och hetsen, men tillfället att komma tillsammans och umgås, och förstås all sång och musik, säger hon.

En del nytt blir det i år också, eller.

– Jodå, vi har ganska många nya låtar och många av de komiska inslag kommer att uppdateras eller bytas ut. Det kan bli en ny film också, säger John Fiske.

Artikelbild

| Veteran. Malena Ernman vet hur en julsång ska låta.

Ulf Johansson Werre spelar in julen med Uppsala University Jazz Orchestra i föreställningen ”Swinging Christmas”.

– Jag är definitivt en julälskare! Mörkt och mysigt med klassiska stearinljus; saga och verklighet strålar samman till en varm och sammanförande atmosfär där vardagsbekymren rinner ner i slukhål och fantasins tidsoberoende möjligheter kommer upp från abstraktion och blir verkliga! Underbart!

Artikelbild

| Julälskare. Ulf Johansson Werre gillar helgerna som kommer.

– Musiken förknippad med jul tar fram dessa känslor på ett sätt som inte går att beskriva med ord.

”Vår Jul” är ett nytt koncept för i år där Kalle Moraeus. Loa Falkman och Wiktoria turnerar tillsammans. ”Den sträcker sig från Operans scen till Las Vegas, in i bygdegårdarna på landet med besök i popens värld. Från klassiska julsånger till oupptäckta alster tar man sig in i popmusiken värld där man experimenterar med nya idéer.” datum är 4 december på Konserthuset.

Artikelbild

| Uppsalaälskare. Magnus Carlsson och hans Weeping Willows har klippkort till staden.

– Gospel är lite av julens signaturmelodi.

Det tycker i alla fall Tensta Gospel Choir som startar redan 26 november med att sätta ton på julens tema. Även här är platsen Konserthuset.

Det gäller också Malena Ernman som tar med sig Lasse Berghagen på sin julturné och tillsammans med Mats Bergström, Janne Bengtson och Svenska Stråkensemblen bjuder de på klassiska julfavoriter som blandas med folkmusik, jazz och opera.