"Perpetual Calendar of Life" är namnet på boken som kan ses som en hyllning till vår planets biologiska mångfald. Den internationellt erkände fotografen Mattias A Klum och hans världsberömda medförfattare Jane Goodall, primatolog, etolog, antropolog och inte minst FN:s medlare för fred, lärde känna varandra redan på 90-talet.

– För tre år sedan började vi prata om att göra något gemensamt och kom fram till att en kalender med ett längre perspektiv vore både spännande och användbart, säger Mattias A Klum.

Boken består av citat av Jane Goodall och naturfotografier med bildtexter av Mattias A Klum. Dessutom finns det plats för bokens ägare att datera och skriva in minnesvärda händelser i sitt eget liv, till exempel iakttagelser och observationer i naturen.

– Det kan handla om vilket datum näktergalen hördes för första gången ett visst år, födelsedagar och som en trädgårdskalender eller något helt annat som man upplever som viktigt. Det beror förstås på vilket liv man lever och vad man är intresserad av att dokumentera, säger Mattias A Klum.

Fokus i boken, vars titel kan översättas till "Livets evighetskalender", ligger på kärleken till och omsorgen om vårt gemensamma hem – planeten Jorden.

– Människan står inför så stora utmaningar och det finns en utbredd oro inte minst bland unga. Hur ska det gå med klimatet, regnskogarna, Östersjön och grundvattennivåerna? Det är riktigt tunga frågor. Både Jane och jag delar uppfattningen att det är mycket lättare att ta sig an utmaningar när man har något att fira och att älska. Vi får inte glömma bort att det finns så mycket att visa vördnad för också, så mycket att uppleva. Vår förhoppning är att boken ska bidra till att man även kan känna så, säger Mattias A Klum.

I samband med boksläppet deltar Jane Goodall, Mattias A Klum och professor Johan Rockström, en av världens ledande miljöforskare, i ett evenemang på Scalateatern i Stockholm. Den 21 maj talar de tre under rubriken "En kväll om naturens under".

– Vi har ju lite olika utgångspunkter, men gemensamt för oss alla tre är att vi tycker att det är viktigt att människan navigerar i en sundare riktning . Vi försöker att undvika pekpinnar och allt för mycket dysterhet kring de stora frågorna. Man får inte glömma bort att det finns mycket som kan ge kraft. Oavsett vilken plattform man har i livet så finns det saker alla kan göra som gör skillnad, säger Mattias A Klum.

LÄS MER: Hedersdoktorn Jane Goodall föreläste i Uppsala om schimpanser

LÄS MER: Klum tillbaka med ny form av berättande