I augusti i fjol arrangerades endagsfestivalen Queens of Pop i Botaniska trädgården. Eftermiddagen och kvällen med tio kvinnliga artister – mitt uppe eller i början av sina karriärer – friskade onekligen upp. Etablerade artister som Zara Larsson och Anna Ternheim mixades med nya stjärnskott som Sarah Klang, Janice och Rhys.

I år blir det betydligt gubbigare i Botan. På nationaldagen 6 juni står skäggmanslaget ZZ Top från Texas på scenen framför Orangeriet. Det blir säkert gott om publik och en skön festkväll om vädergudarna är på gott humör. Men det går inte att rubricera bokningen som särskilt fräsch eller djärv. Vi pratar om en gitarrocktrio som hade några hits på 80-talet ("Sharp dressed man" och "Gimme all your lovin").

Bokningen ligger tveklöst en bit under den nivå som sattes när Botaniska trädgården plötsligt blev en konsertscen att räkna med. Jag pratar om somrarna då artister som Elton John, Tom Jones, Mark Knopfler och Patti Smith uppträdde i barockträdgården.

Artikelbild

| Gyllene Tider (med Per Gessle i spetsen), Carola och ZZ Top (där Billy Gibbons sköter gitarrspelandet) är tre av de tunga akter som kommer till Uppsala i sommar.

Samtidigt går det inte att bortse från den tyngd och tradition som ZZ Top står för och som gav dem en plats i rockens Hall of Fame 2004.Samtidigt går det inte att bortse från den tyngd och tradition som ZZ Top står för och som gav dem en plats i rockens Hall of Fame 2004.

Den 15 juli är det dags för sommarens andra stora konsert i Botan. Då tar Gyllene Tider farväl av publiken under sin avskedsturné som också påstås markera ett jubileum. Och visst är det sant att det nu gått 40 år sedan gruppen bildades, men man kan knappast påstå att gruppen existerat i egentlig mening sedan mitten på 80-talet. Sedan dess har det enbart blivit ett antal tillfälliga återföreningar och turnéer med nostalgin som främsta trumfkort. Så blir det säkerligen även i Botaniska trädgården.

Parksnäckan blandar och ger i vanlig ordning. Mixen mellan etablerade artister som Weeping Willows, Carola och Peter Jöback å ena sidan och lite mer udda programpunkter å andra sidan ser intressant ut. Mötet mellan Orphei Drängar, Andreas Lundstedt och Trio X (16 juni) är otippat men kan bli en höjdare. Och att låta sångerskan och munspelerskan Jenny Almenius tolka Cornelis Vreeswijk tillsammans med duon Cosmetisk Heesvijk och reggaebandet Liondub känns spännande (19 juni).

Uppsala Reggaefestival (26–27 juli) har i vanlig ordning en lång och ambitiös artistlista. I år finns bokningar som Anthony B, Johnny Osbourne, Alpha Blondy & The Solar System och Spice. Förhoppningarna om en riktigt bra festival finns där, inte minst nu när man lämnat halvtrista Kap och i stället flyttar in på Fyrishov.

Och så har vi Diggiloo. Den 23 augusti drar Arvingarna, Jessica Anderson, John Lundvik & co in på Kap och avrundar musiksommaren så smått. Proffsigt artisteri i mittfåran är vad som väntar den förmodade storpubliken.