Morandi/Edmund de Waal

Artipelag, Värmdö

1 Den italienska målaren Giorgio Morandi fyller sina skenbart enkla stilleben av kannor och vaser med löjligt mycket mer dramatik än vad man skulle tro var möjligt. Intresset för laddningen i vardagliga föremål har han gemensamt med den samtida engelske keramiken Edmund de Waal (som också skrivit den internationella bästsäljaren ”Haren med bärnstensögon”), och även om den senare framstår en aning lättviktig jämförelse blir det ett intressant möte på skärgårdstemplet Artipelag. .

Artikelbild

| Bara för att det (eventuellt) är solig och vacker sommar utanför behöver man inte irra bort sig i idel munterheter.

Liljeforsrummet, Österbybruks herrgård

2 Bruno Liljefors hör till de riktigt stora skildrarna av den Uppländska naturen, och det vore förstås tjänstefel av Österbybruk att inte lyfta fram sin stora rävmålare just i år, då det gått ett sekel sedan han flyttade in i brukets vackra herrgård. Både dokumentation och konst visas i en autentisk miljö. Missa för övrigt inte grannen Sadelmakarlängan, som året runt driver en förvånande seriös utställningsverksamhet.

Gone Fishing

Gävle konstcentrum

Artikelbild

| Liv Strömquist är en av de serieskapare som ställs ut p Kirnglans konstfönster i Södertälje.

3 Årets slututställningar från Kungliga konsthögskolan var de bästa på flera år. Inte minst för att eleverna så medvetet gav intryck av att ha arbetat mot en rumslig helhet. På Gävles mest pålitliga institution för konst ges ytterligare en chans att stifta bekantskap med ett gäng avgångselever från årets kull, närmare bestämt 21 stycken. Fisketemat som antyds i utställningstiteln väcker både farhågor och nyfikenhet.

Ledtrådar, Carl Johan De Geer

Artikelbild

| Engelske keramiken Edmund de Waal (som också skrivit den internationella bästsäljaren ”Haren med bärnstensögon”) ställer ut på Värmdö

Eskilstuna konstmuseum

4 Det går möjligen att anklaga Carl Johan De Geer för många saker, men inte för att stelbent bli vid sin läst. Det är också i sin sanslösa mångsidighet som tusenkonstnären har sin bästa kvalitet. Från sönderälskade flaggskändningar till välbalanserade scenografier, via barnprogram, fotografier, textiltryck, advokatälgar och förhållandevis finstilt författande – i allt lyckas den muntra adelsmannen få in en karakteristisk stämma.

Skulpturutställning, Kajsa Mattas, Görvälns slottspark

Järfälla

5 Skulptören Kajsa Mattas uppvärmda skulptur ”Jona och den stora fisken”, som värmer rumpor invid Fyrisån, hör till Uppsalas mest uppskattade offentliga konstverk. I sommar är konstnären föremål för dubbla utställningar i Järfälla, norr om Stockholm. Dels i skulpturparken i anslutning till Görvälns slottspark, dels i Jakobsbergs konsthall, som är en av många mindre men mycket ambitiösa konsthallar som finns utspridda i Stockholms kranskommuner.

Konst på Leufsta, Stora magasinet

Lövstabruk

6 Sommarutställningar kan ta sig en mängd olika uttryck och variera i grad av seriositet och kvalitet. Men i konceptet ingår en helhet som på ett nästan magiskt vis gör betraktaren förlåtande och generös. Det gäller åtminstone för det man stöter på i Upplands pittoreska bruksmiljöer, som tenderar att vara så trivsamma i sig själva att allt utöver platsen blir en bonus. ”Konst på Leufsta” brukar i vilket fall som helst vara en relativt pålitlig tradition, men också där gäller att det gamla magasinet som tjänar som utställningsrum är sevärt alldeles oavsett vad som fyller det.

The Queen Conch, Tilda Lovell

Norrtälje konsthall

7 Bara för att det (eventuellt) är solig och vacker sommar utanför behöver man inte irra bort sig i idel munterheter. Norrtälje konsthalls sommarutställning gottar på ett lovvärt sätt ner sig i Tilda Lovells mörka konstnärskap, som skulle beskrivas som en lång pinne som petar i vårt kollektiva medvetandes mer obehagliga vrår och drifter. Enligt förhandsinformationen ska utställningen bli en bokstavlig djupdykning, komplett med snäckor, sjöodjur och allt.

Draw or Die, Kringlans konstfönster

Södertälje

8 På tal om sommarutflykter så var branden som 2014 ödelade Grafikens hus i Mariefred ett riktigt hårt slag. Nu pågår som bäst arbetet med att bygga upp verksamheten på nytt i Södertälje, och det är bara att hoppas på att det till slut blir lika bra som tidigare. På vägen blir det tillfälliga utställningslokaler som Kringlans konstfönster, i centrala Södertälje, där det under sommaren blir ”Draw or die” med några av Sveriges bästa serietecknare. Sara Granér, Liv Strömquist och Mats Johnsson är några av utställarna.