Det världsberömda konstmuseet National Portrait Gallery i London har tackat nej till ett bidrag på omkring en miljon pund, ungefär 12 miljoner kronor, från den kontroversiella familjen Sackler. Museets beslut ses av många, kritiska mot familjen Sackler, som en viktig seger i kampen mot oetisk finansiering av konst och kultur, rapporterar bland andra brittiska The Guardian.

Medlemmarna i familjen Sackler, som är en av USA:s mest förmögna familjer, har gjort sig kända som stora filantroper. Genom åren har de stöttat flera kulturinstitutioner i Storbritannien såväl som i USA. Men familjen är också ägare till det amerikanska läkemedelsföretaget Purdue Pharma, som tillverkar det beroendeframkallade läkemedlet Oxycontin. Familjen har under flera år varit i blåsväder eftersom Oxycontin påstås var den stora skurken i den så kallade opioidkrisen i USA. Purdue Pharma och familjen Sackler står anklagade för att ha drivit på opioidmissbruket och ”epidemin av överdoser" i USA, genom att påstå att Oxycontin inte är beroendeframkallande.

Den amerikanska fotografen Nan Goldin, som själv har varit beroende av Oxycontin, och som nu leder den kampanj där kulturinstitutioner uppmanas att vägra ta emot bidrag från familjen Sackler, säger till The Guardian att National Portrait Gallery fattade rätt beslut, och att hon hoppas på en dominoeffekt där fler institutioner väljer att tacka nej till medel från familjen Sackler.