Bilderna föreställer olika former av kors som egentligen är något annat, till exempel skärningen mellan kakelplattor, och ställs passande nog ut i Uppsala domkyrka. Fotona är tagna både på hans resor utomlands men även hemma i Sverige. Det hela började när Fredrik Sjöberg såg ett par rostiga armeringsjärn i gult vid piren i Barcelona där den havsblå färgen blev en skarp kontrast.
- Jag slogs av skönheten i motivet och känslan av att även kunna se det vackra i vardagen, säger Fredrik.

För fem år sedan hände något som förändrade hans perspektiv på livet. Efter en karriär som aktie­mäklare inom finansbranschen ändrade han bana och upptäckte fotograferandet. Men strax började hans syn försämras vilket visade sig bero på att han hade en hjärntumör som tryckte på synnerven.
- Namnet på utställningen kommer från tumören som jag fick, en chiasma opticon. Det var så klart väldigt otäckt att inte kunna se något, särskilt eftersom jag arbetar med bilder. Men framför allt började jag känna att jag måste vara sann mot mig själv och göra det jag brinner för, berättar Fredrik.

När han sedan tillfrisknade fick hans liv en nystart. Fredriks livsinställning avspeglas i utställningen som han menar kan förmedla känslan av att stanna upp och hur livet kan förändras.
- För mig är korset en symbol för någonting spännande och hoppfullt men även livets olika möten och sammanhang, säger Fredrik.