På måndag 22 oktober inleds årets Uppsala internationella kortfilmfestival. Afghanistan och Chile, remix-kultur, det jubilerande upprorsåret 1968 och kattvideor är några av årets teman. Filmerna har vaskats fram ur fler än tretusen insända bidrag och från världens filmfestivaler. Stolt berättar de båda festivalansvariga Sigrid Hadenius och Christoffer Olofsson om att internationella kortfilmsstorheter som Shalimar Preuss från Frankrike och svensk-amerikanska Gunvor Nelson (hon har fyllt 87), ska gästa festivalen för att prata om sina filmer. Det ska också Guldbaggepristagaren och svenska filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt som ska berätta om kreativa lösningar som kan finnas för en filmfotograf.

Två juryer med internationella filmarbetare är på plats för att utse vinnare i den internationella tävlingsklassen, samt den svenska. Precis som tidigare år går vinnarfilmerna från Uppsala internationella kortfilmfestival vidare till Oscarsjuryn för att eventuellt nomineras där. En barnjury från Gluntens Montessoriskola ska utse bästa barnfilm.

– Bergmanjubileet kommer att märkas på minst tre olika sätt på årets festival, berättar Christoffer Olofsson, programchef för festivalen.

Artikelbild

| Veronica Maggio och Pernilla August i kortfilmen "Bergmans reliquarium" som visas på Upplandsmuseet, en ny samarbetspartner för Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

– Vi har också fått låna en del restaurerad film från Oscarsakademiens arkiv.

De flesta filmer kommer att visas på Slottsbiografen, Reginateatern, Fyrisbiografen och Grand. Men i år är även Upplandsmuseet och Uppsala konstmuseum nya samarbetspartners för kortfilmfestivalen.

Med anledning av Bergmanåret har festivalen samproducerat en utställning med Upplandsmuseet och Stiftelsen Ingmar Bergman, "Fanny och Alexander/Bergman Moods". Där ingår bland annat kortfilmen "Bergmans reliquiarium", där Veronica Maggio och Lena Olin kan ses i några klassiska Bergmanroller.

Med anledning av jubileet kommer också tidigare vinnare av Uppsala Award in Memory of Ingmar Bergman att visas i två program. Jan Holmberg, ordförande i Stiftelsen Ingmar Bergman, ska hålla ett seminarium under fredagen, "Bergmans Arkadien". Det ska handla om denne världsberömda regissörs förhållande till Uppsala.

Artikelbild

| En stor del av filmerna på årets kortfilmfestival har humor och speglar förstås samtiden. Blod utlovas skvätta i "Helsinki mansplaining massacre" av Ilja Rautsi, en av filmerna i programblocket Funny Finland.

– Alla seminarier under festivalen är öppna och gratis för alla, de flesta hålls på Grand säger Sigrid Hadenius, festivalkoordinator.

Nytt för året är att gymnasielever ges möjlighet att se tävlingsfilmerna gratis och i grupp på dagtid. Unga talanger från hela landet har mingeldagar 24 - 27 oktober då de får träffa företrädare för filmbranschen. Sveriges enda nationella pitch för kortfilm hålls på fredagen på Grand och är öppet även för vanliga filmtittare. Där har sju filmidéer har valts ut som ska visas för en särskild jury. Vinnaren får 25 000 kronor att göra sin film för.

Favoriten för två tidigare år, "A wall is a screen" är tillbaka. Denna gång startar filmvandringen för vuxna i Centralpassagen på fredagskvällen och för barn och familjer på Celsiustorget på sen lördagseftermiddag. Vart vandringarna går är okänt, men flera filmer ska visas på Uppsalas husväggar längs rutterna.

Förutom filmvisningar blir det också andra filmrelaterade aktiviteter. På torsdagskvällen arrangeras till exempel ett filmquiz på festivalpuben Costeau.

Festivalen avslutas söndag 28 oktober. Kvällen före är det prisutdelning på Slottsbiografen följt av en specialvisning med tre 16 mm-projektorer samtidigt ( "R*evolution IV). Något som kan få filmnördar att gå i spinn i takt med filmhjulen.