– Affe hade bjudit in mig som artist till en spelning i Uppsala, det var så vi lärde känna varandra. Han är underbar, han gjorde hela föreställningen. När jag började repa så var jag fortfarande väldigt skadad efter relationen som jag hade haft. Men Affe sa åt mig att räta på ryggen och att jag inte hade något att skämmas för.

– Han jobbar mycket med tempo i föreställningen för att man inte ska tycka synd om mig. Man ska känna: det här har hänt och det är sjukt, men hon är stark och tar sig igenom det, säger Seluah Alsaati.

Förutom att arbeta med teater, gör Seluah Alsaati även musik samt jobbar med folkutbildning. Genom låtar eller debattartiklar har hon, på olika sätt, lyft fram frågor som rör kvinnors rättigheter. När hon fick en förfrågan av regissören Affe Ashkar om att skapa en egen föreställning tackade hon ja. Premiären tog plats i Stockholm, i slutet av 2017.

Hur gick det att sätta upp föreställningen i Stockholm?

– Jag tycker det gick jättebra, speciellt när man ser responsen från unga tjejer. De har ofta varit med om grövre former av kontroll, men alla kan känna igen sig i det här maktspråket av att förlöjliga saker man säger. Killarna vi snackar med behöver också sammanhang där man diskuterar relationer och samtycke. Jag vill uppmuntra grabbar att bete sig respektfullt mot sina tjejer.

Seluah Alsaati var tidigare i ett förhållande där hon inte kände sig respektfullt behandlad och det kom att inspirera mycket av föreställningen.

– Först började jag egentligen skriva på ett helt annat manus. Sedan, medan jag skrev, så låg han som jag hade en relation med på sängen och körde "silent-treatment" mot mig. Då jag tänkte att det skulle kunna vara bra material, men samtidigt kunde jag inte skriva om honom medan vi var ihop, säger hon.

När Seluah Alsaatis förehållande sedan till sist tog slut bestämde hon sig för att gå tillbaka till sina tidigare planer.

– Det jag vill säga med föreställningen är att: Nej, du måste alltid älska dig själv mer, kräv att bli behandlad med respekt.

Efter att ha sett föreställningen hoppas Seluah Alsaati att folk tar till sig av lärdomen: om det känns dåligt, då är det dåligt.

– Ta känslorna på allvar och ge honom inte ursäkter. Jag blev till exempel glad när han var svartsjuk, för jag trodde att det var ett bevis på att han gillade mig. Men jag hade fel. Svartsjuka är inte kärlek, det är kontroll, säger Seluah Alsaati.