När UNT kommer på besök sitter Kristina Jansson i ateljén och klipper bilder till en av de 70 små böcker som kommer att läggas ut på länsbussarna i projektet Tankegods. Varje bok får en individuell formgivning som ska inbjuda den som hittar boken i bussen att fortsätta med den.
- Man kan skriva, rita eller vad man vill. Vi får se vad det blir, säger hon.

En längre tradition än Tankegods har Konstsafari längs väg 288. Det blir tredje året som Konstvarning genomför projektet under det namnet. Det har funnits längre än så, men har då hetat Konstfärd. Gruppen kommer att visa sin konst i ateljéer och hyrda lokaler.
Kristina Jansson är en av dem som öppnar sin ateljé för allmänheten. I ateljén som hon numera har i hemmet på Trollgatan i Östhammar, visar hon upp affischerna inför evenemanget.
- Vi ska sätta ut affischer längs vägen där det händer något. Hos oss kommer den att sitta i rondellen och sedan har vi orangefärgade pyramider med siffror på för att folk ska hitta alla platser.

Kristina Jansson har alltid hållit på med konst på något sätt. Det började med foto och sedan har det fortsatt med andra konstformer.
- Nu håller jag på med det mesta: måleri, installationer, skulptur, teckning och jag blandar gärna olika material. På sistone har det mest blivit oljemålning.
Det är mycket djur i Kristinas konst: hundar, hästar, kor, kalkoner.
- Det kan ha att göra med att jag gillar att fånga rörelse och att jag är uppvuxen på en gård. Jag har alltid haft djur omkring mig, nu har jag två katter, säger hon och fortsätter:
- Kontakten mellan djur och människa är viktig, det märker jag när jag tittar på gamla grejer jag gjort. Det är något som funnits med hela tiden.

Fotnot: Förutom dessa två projekt, genomförs även Konstfärd längs väg 288 och Konstpåsk i Österbybruk i Östhammars kommun.