2014 kastade en Håkan Hellström-storm omkull Sverige när han slog publikrekord på Ullevi. Två år senare gjorde han samma sak, två dagar i rad. Precis efter smygpremiären av "Rullande åska"-turnén 2017 meddelande Göteborgsartisten att han skulle ta en scenpaus under en längre tid för att fokusera på musiken.

Många blev därför överraskade när han tidigare i december släppte bomben – det kommer ett nytt album. Först kom smakprovet "Vänta tills våren" och natten mot tisdag gav han ut "Tro på livet". Liksom tidigare har han arbetat med parhästen Björn Olsson.

"Måste utmana fansen"

"Vänta tills våren" går emot det kommersiella och radiovänliga formatet, då det är en ballad på sex och en halv minuter. Klokt, tycker Aftonbladets Markus Larsson.

Det kommer han nog att tjäna på långsiktigt. Han har redan en väldigt stor publik och jag tror att han skulle irritera många av kärnfansen om han inte utmanar dem emellanåt, säger Larsson.
TT: Vad kan vi vänta oss av albumet?
Förhoppningsvis gör han någonting som inte är extremt skräddarsytt för stora arenor. Den genren har han redan tämjt. Jag hoppas att han återgår till någonting personligare och mer oväntat, som "Ett kolikbarns bekännelser", säger Markus Larsson.

Göteborgs-Postens Johan Lindqvist är inne på samma spår. Utifrån singeln ser han en artist som går bort från de elektroniska inslagen och mer åt det mjuka organiska – och hoppas att det är slutspelat på Ullevi för ett tag.

Jag tror att både han och hans publik skulle må bra av något slags ny inramning, upprepning är ingenting man ska sträva efter som artist, säger Johan Lindqvist.

Valet av förstasingel tror han var väl genomtänkt från Håkan Hellströms sida.

Jag tror inte att det inte kommer att bli en lika stor hit som hans senaste singlar, men det är han nog medveten om. Han vill nog öppna en lite nygammal dörr för hur han kan låta och han insåg kanske att det skulle bli en snackis eftersom att den inte följer det förväntade singelvalet.

"Från skrivbordslådan"

Även musikjournalisten Annah Björk tolkar "Vänta tills våren" som att Håkan Hellström tar ett steg bort från de mest publikfriande strategierna.

Om det inte ligger en bombastisk turné med rekordförväntningar på publiksiffrorna framför honom, behöver han inte anpassa sig för att sälja ut. Han måste inte göra de där valen som verkade ganska ängsliga sist, som att samarbeta med Silvana Imam och Erik Lundin för att nå ut bredare och verka modern, säger hon.
TT: Hur tror du att albumet kommer att låta?
Eftersom det kommer ganska nära ”Du gamla du fria” i tid, skulle det kunna vara en skiva med låtar som skrivits under en längre tid som samlas. Lite som ”Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått” från 2005, där han gav ut det han hade i skivbordslådan ungefär. Det var inte helt dumt som ett mellanalbum.

Albumet släpps den 14 december – men blir det lika stor hype som tidigare år?

Den riktiga febern infinner sig inte förrän han ställer sig på scenen, säger Johan Lindqvist.