Men hon pekar också på ett reellt problem, menar forskaren Svante Beckman. I en intervju med Sveriges Radio i torsdags gick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) till angrepp mot Sveriges kulturjournalister.
Näringslivet vill inte sponsra kulturen för att kulturen upplevs som något svåråtkomligt. Sponsring av kultur kan väcka kritiska frågor till skillnad från den mer lättbegripliga idrotten. Branschen och kulturjournalisterna måste ha "en mer inkluderande hållning", menade hon då.

Kritiken lät inte vänta på sig. Expressens kulturchef Karin Olsson skriver bland annat på sin blogg: "Lena Adelsohns antiintellektuella hållning påminner om Kristdemokraternas tal om kulturetablissemanget som spottar på 'verklighetens folk'".
Det är dock inte första gången kulturministerns uttalanden väcker känslor. När hon i mellandagarna intervjuades i Göteborgs-Posten om sin roll som kulturell makthavare sade hon att en miljard till kulturen innebar en miljard mindre till folket.

I slutet av 2009 hävdade hon apropå kulturens roll i det kommande riksdagsvalet att själva begreppet kultur var ett problem och ledde tankarna till sådant som "alla kanske inte är intresserade av".
Kritiska röster höjdes också då.
Socialdemokraternas talesperson i kulturpolitiska frågor, Berit Högman, menar att kulturministern befinner sig i grumligt vatten där ingen annan kulturminister tidigare varit. Hon går så långt att hon jämför den moderata kulturpolitiken med Sverigedemokraternas.
- Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden börjar gå åt det hållet. Att hävda att kulturen inte ska vara ifrågasättande och inte beröra eller uppröra, då är vi väldigt illa ute, säger hon.

Svante Beckman professor i tema, kultur och samhälle vid Linköpings universitet pekar på en bristande förmåga hos kulturministern att få med sig etablissemanget.
- För att bli en populär kulturpolitiker måste man antingen komma med nya pengar till området eller kunna tala till kulturbranschen och kulturproducenternas hjärtan. Den retoriska talangen har hon uppenbarligen inte, säger han.
Samtidigt menar han att Lena Adelsohn Liljeroth, trots överilade och tanklösa uttalanden, pekar på ett reellt problem.
- Hon har ju alldeles rätt när hon menar att medborgarnas intresse för kulturfrågor är väldigt litet.