– Vårt uppdrag här vid Destination Uppsala är att samordna hela evenemanget. Det är dock inte upp till oss att bestämma var arrangörerna vill visa, utan de har själva fått bestämma och skicka in vilka programinslag de vill göra, säger Malin Lejskog.

I år har 230 arrangörer känt sig manade att delta med cirka 650 programinslag på 150 olika platser. Det är fler programpunkter än förra året och det gör Kulturnatten till Sveriges största kulturnatt vad gäller antalet arrangemang.

– I år har vi arbetat extra mycket med trygghetsskapande åtgärder. Till exempel ska trygghetsbelysning installeras på ställen där det inte funnits förut, som i Rosénparken, berättar Malin Lejskog.

Artikelbild

| Eldshowen med riddarna i Celeres Nordica är ett traditionellt inslag i Kulturnatten i Uppsala.

– Det blir också fler saker som händer utanför citykärnan.

Som exempel nämner hon Ateljéföreningen Hospitalet på Ulleråkersområdet som ska ha öppet hus och utställning. I Bergsbrunna hålls skaparverkstäder och i Gottsunda centrum ska de som hanterar den offentliga konsten i Uppsala berätta om konstsatsningar i området och prata med kommuninnevånarna om dem. Några nya "scener" kommer också att användas under Kulturnatten. Vinden på Uppsala slott öppnas för första gången för en spökvandring och en av musikscenerna flyttar inomhus, till Elite Hotel Academia.

– Det vi vill visa är att det är enkelt att ta del av stadens kulturliv och att det är så rikt, säger Malin Lejskog.

Själv ser hon fram mot årets mest hektiska dag. Morgon och förmiddag går åt till etablering av till exempel scener och scenteknik, att se till att bajamajorna ställs ut och att evenemangen är på rätt plats, den plats som arrangören sökt polistillstånd för. Första evenemangen drar igång vid tiotiden på förmiddagen och det sista är Flustrets Latin night som slutar klockan 03.00 söndag morgon.

Artikelbild

| Jubilerande folkmusikgruppen Väsen spelar på invigningen.

– Vi har kallat in extra personal och har ett utökat miljöarbete. sopkorgarna För oss är det viktigt att Kulturnatten upplevs som trygg och städad, säger Malin Lejskog.

Många programpunkter från förr om åren återkommer, som riddarföreningen Celeres Nordicas eldshow i Odinslund och författarstafetten i Missionskyrkan.

Artikelbild

| Uppsala krönikespels version av Eri k XIV:s kröning kan ses vid Domkyrkan på Kulturnatten.

Invigningen är på Reginateatern i år. Invigningstalare är Patricia Fjellgren, verksam som språkarbetare, skådespelare och producent. Hon har jobbat med återupplivandet av de samiska språken och är just nu aktuell med "Språkcirkus" på Giron Sámi Teáhter. Detta med anledning av att FN deklarerat 2019 som det Internationella året för inhemska språk, Urfolksspråkåret.

Uppsalas folkmusikgrupp Väsen, som 30-årsjubilerar i höst, spelar på invigningen.

– Kulturnatten är en sådan kraftsamling av Uppsalas kulturliv. Man kan verkligen gå på upptäcktsfärd och hitta saker som man inte visste förut att man var intresserad av, säger Olov Johansson, musiker i Väsen.

– Vi har många fina minnen från när vi medverkat på tidigare Kulturnätter på Bror Hjorths hus, konserter med jam och annat festligt efteråt. Jag minns också Linnéjubileumsåret då vi framträdde på UKK tillsammans med Linnédansarna. En häftig konsert att ha varit med om!

På invigningen delas också Gösta Knutsson-stipendiet ut till Meline Höijer Schou, kulturhuset Leoparden och årets Kulturarvspris till Bondkyrko hembygdsförening, Stabby Prästgård.

Lite senare på kvällen delas Disapriset ut på Humanistiska teatern. Pristagaren håller en föreläsning därefter.

De flesta utomhusarrangemang är gratis, utom stadsvandringarna, medan arrangörerna själva bestämmer om de vill ta inträde till det som sker inomhus.