På måndagskvällen bjuder blockflöjts- och pianoeleverna på varsin konsert i Gottsunda respektive Körsalen i centrala Uppsala samtidigt som körerna Grönsångarna och Lärkorna tar ton i Nannaskolans aula. Det är upptakten till årets kanske allra mest hektiska vecka för Uppsala kulturskola.

– Det är flera hundra av våra totalt 2 700 elever som deltar. Festivalveckan är tillsammans med allsångskonserten vår största satsning under läsåret, säger Monica Alwinder Gustafson, biträdande chef för Uppsala kulturskola.

Bara på lördagens arrangemang "Uppsala youth jazz & blues" fest i UKK deltar fler än 100 ungdomar i åldrarna 14–26 år. Då ansluter även unga musiker från andra delar av landet plus den internationellt uppmärksammade jazzpianisten Jacob Karlzon och det unga bandet Calle Stenmans trio från Kungl. Musikhögskolan. För Kulturskolans solister väntar bästa tänkbara ackompanjemang i form av Trio X.

Men det är sannerligen inte bara musik som ingår i festivalveckan. Inom Uppsala kulturskola finns också plats för konst, dans och teater. På onsdag 22 maj visar dansgrupperna upp sig på Forumtorget och dagen efter har konsteleverna vernissage på en utställning på Uppsala konstmuseum.

På lördag är det öppet hus i lokalerna på Skolgatan 51–53. Då får alla nyfikna chansen att provspela instrument, dansa, spela teater och skapa bildkonst. Uppsala kulturskola vänder sig till alla i kommunen mellan 6 och 20 år.

Fotnot: Festivalveckans program finns på uppsalakulturskola.se