"I våra program vill vi blicka bakåt i historien, framåt i tiden och utåt mot världen". Så lyder Lövstabruks kulturförenings stolta programförklaring.

Bruket har en lång historia av närhet till vetenskap och kulturliv. Bland annat lät bruksägaren Charles de Geer skaffa Diderots stora encyklopedi när den kom ut i ytterst begränsad upplaga på 1700-talet. Han var också god vän med Carl von Linné och flera andra av tidens vetenskapsmän. Själva bruket utvecklades under sin storhetstid till landets ledande producent av stångjärn. Idag är det något av en museial idyll. Tjänstebostäderna är dock fortfarande bebodda.

– När jag pensionerades som rektor för Biskops Arnö folkhögskola och flyttade till Lövstabruk tog jag med mig mina idéer om folkbildning och det öppna samtalet. Jag drog igång flera kurser här, bland annat i skrivande. För att göra ett evenemangsprogram drog vi i gång kulturföreningen 2003, mycket för att göra samarbeten kring evenemangen tillsammans med andra, berättar Birgitta Östlund Weissglas.

Artikelbild

| Den unika Cahmanorgeln i Lövstabruks kyrka är i centrum under veckan då den internationella orgelakademien ger konserter.

Hon bor i ett litet 1700-talshus vid infarten till bruket. Alldeles intill ligger föreningens lokal där hon håller i skrivarkurser och där sommarsamtalen äger rum.

Sju forskar- och författarsamtal ska det bli. Temat för dem i år är "Det öppna samhället och dess fiender". Först ut är Upsala Nya Tidnings politiska chefredaktör Håkan Holmberg 3 juli. Temat är en bok av Karl Popper, "Det öppna samhället och dess fiender", där Håkan Holmberg skrivit förordet.

Professorerna Ingemar Ernberg, cancerforskare och Anders Ekbom, epidemiolog samtalar 21 juli om hur vetenskaplig kunskap skapas och omprövas. Författaren och krönikören Lotta Lundberg är gäst vid en av sommarens skrivarkurser på bruket och hon ska också hålla i ett sommarsamtal 31 juli där hon berättar om hur Sverigebilden uppfattas i hennes bostadsort Berlin.

Årets sista samtal hålls 7 augusti. Där pratar författaren Per Molander om sin senaste bok under rubriken "Det öppna samhället, en konstruktion i behov av ständigt underhåll".

Artikelbild

| Då Birgitta Östlund Weissglas pensionerade sig som rektor för Biskops Arnös folkhögskola tog hon med sig tankar om folkbildning till Lövstabruk.

– Det är viktigt att vi får fortsätta att prata öppet med varandra om vår tids viktigaste frågor, utan att samtalsdeltagarna hånar varandra och att de får prata till punkt. Värdet av kunskap är allt viktigare, inte minst i år när det är valår, säger Birgitta Östlund Weissglass.

Veckan efter midsommar hålls den årliga internationella orgelakademien på Lövstabruk. Tolv elever från hela världen får lektioner i kyrkomusik av meriterade lärare från Norge, Finland och USA på orgeln från 1728, kallad Cahman-orgeln efter dess byggare. Den lär ska vara världens bäst bevarade barockorgel. Det musikaliska temat för årets kurs är nordtysk barock. Lärare och elever ger konserter under veckan på detta anrika instrument.

Men det blir även annan musik på bruket. 6 – 8 juli är det en kammarmusikfestival som är ett fristående arrangemang. Den internationellt uppmärksammade cellisten Antonio Hallongren är en av de gästande musikerna. Han har bland annat en mastersexamen från Juilliard School i New York och har tidigare samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen och Alan Gilbert. Bland övriga gäster under festivalen finns sopranen Sofie Asplund och violinisten Linnea Andersson Meilink.

Sommarens sista begivenhet blir "Elektronmusik och ljudkonst" 25 augusti. Det är tionde gången som producenten Pär Johansson genomför detta evenemang i herrgårdens trädgård.