Det säger Lena Åberg Frisk, vd för Uppsala konsert & kongress, som tillsammans med gym- och thaiboxningsprofilen Bodil Frick på onsdagskvällen bjuder in till Förfest inför Internationella kvinnodagen 8 mars. Det blir en helkväll på UKK där artister, idrottare, konstnärer och andra som jobbar för ett bättre samhälle bjudits in för att dela med sig av sina erfarenheter.

Det var Bodil Frick som för fem år sedan drog i gång förfesten i liten skala i gymmiljö i Uppsala.

– Då var vi kanske 50 tjejer som boxningstränade och käkade tårta kvällen före internationella kvinnodagen. Långt ifrån alla hade koll på vad det egentligen var för en dag. Men förfesten har växt undan för undan med inbjudna organisationer och politiker plus att jag fått med en hel del killar också, berättar Bodil Frick.

Artikelbild

| Kommer till Förfesten. Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick medverkar i arrangemanget på UKK.

I fjol var tiden inne för att flytta förfesten från gymmet till en större lokal. Bodil Frick kontaktade UKK där Lena Åberg Frisk tog emot arrangemanget med öppna armar.

– Jag har jobbat med de här frågorna sedan början på 90-talet när jag började som chef och projektledare inom kulturlivet. Det första eventet jag jobbade med var en internationell jazzfestival i Malmö med kvinnliga frontfigurer. Men det fanns också plats för manliga musiker. Det är viktigt för mig att mixa, min utgångspunkt är att män och kvinnor gemensamt och i samarbete ska förflytta gränserna, säger Lena Åberg Frisk.

Hon menar att det smartaste samhället kan göra är att släppa fram kvinnornas potential och tilllåta många olika sorters mansroller. Det är inte bara en rättvisefråga utan något alla tjänar på.

Samtalet med Bodil Frick och Lena Åberg Frisk kommer oundvikligen också in på Metoo-rörelsen.

Artikelbild

| Pillerpoddare. Siri Strand och Emma Westas Rödin kommer att samtal med Rebecca & Fiona.

– Det har kommit fram så enormt många och starka berättelser om grova övergrepp och trakasserier. Att påstå att Metoo bara handlar om att kvinnor känner sig förnärmade över att bli tilltalade eller behandlade nedsättande stämmer verkligen inte, säger Lena Åberg Frisk.

Hon anser att Metoo-vågen synliggjort strukturella problem i det svenska samhället. Enligt henne har både medvetenheten och lagstiftningen visat sig vara för svaga. Då krävs manifestationer och arrangemang för att belysa problemen och även visa på goda exempel. Förfesten på UKK 7 mars är en bra kväll för det ändamålet, tycker både Bodil Frick och Lena Åberg Frisk.

Metoo saknas visserligen som enskild programpunkt, men finns med som en av många röda trådar i samtalen på scenen. Bland annat ska dj- och artistduon Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick samtala om Metoo-rörelsens inverkan på musikbranschen tillsammans med Siri Strand och Emma Westas Rödin från "Pillerpodden" .

– Vi är jätteglada över att ha Rebecca och Fiona som gäster. Deras brandtal på P3 Guld-galan gjorde stort intryck på alla som hörde det, säger Lena Åberg Frisk.

Tror ni att vi någonsin når så långt att Internationella kvinnodagen inte längre behövs?

– Det hoppas jag innerligt, men jag tror inte att jag får vara med om det, säger Lena Åberg Frisk och får medhåll av Bodil Frick.

Lena tror att det kanske kan bli så under hennes tre söners levnad medan Bodil är mer pessimistisk.

– Jag tror att det kommer att dröja många generationer tyvärr, säger hon.

Satsningen på en brett upplagd förfest i Konserthuset ska pågå i åtminstone tre år. Onsdagskvällens förfest leds av tidigare SVT-journalisten Helena Blomquist som får sällskap av ett antal gäster, de flesta med koppling till Uppsala. Arrangemanget startar klockan 18 och är gratis.