Vad som började med en bokning till en fritidsgård i blev vårens stora kulturdebatt. Labyrints konsert ställdes in eftersom gruppens texter ansågs vara drogliberala. Plötsligt var de okända Uppsala-rapparna uppmärksammade med helsidor i dagstidningar och i debattprogram på SVT. Eller ja, okända för vissa.

Rapparen Dajanko tror inte att debatten har spelat någon större roll för Labyrints popularitet.

Sångaren Jacco fyller i:

Sprids på nätet

För många svenskar (läs folk som prenumererar på en morgontidning) uppstod Labyrint i samband med den inställda konserten. Enligt bandets egen tidräkning är "Vår betong" år noll. Låten är från 2007 och har i dag spelats på Youtube nästan två miljoner gånger. Debatter, intervjuer och recensioner är en sak. För Labyrint är de inofficiella kanaler som internet erbjuder minst lika viktiga. I låten "Ortens favoriter" beskriver de två helt skilda offentligheter.

Debatten bra

Labyrints medlemmar är överens om att debatten som följde på den inställda spelningen var bra. Samtidigt tycker de att alla åsikter om gruppen skymde deras låtar.

TT Spektra: Men ni rappar om cannabis, är det konstigt att folk blir upprörda?

Att Labyrint väcker så starka känslor tror han beror på annat. Det finns ingen i gruppen som inte har egna erfarenheter av arbetslöshet, rasism, eller att bli föremål för polisens rutinkontroller. För många svenskar (läs folk som inte prenumererar på en morgontidning) har Labyrint blivit en symbol. En grupp som är större än de texter den framför.