”Pass på era recensioner och priser, skiter i det, för vi är ortens favoriter” rappar Labyrint på låten Ortens favoriter. Men även om det låter kaxigt så handlar det mer om att hylla sitt ursprung än att dissa etablissemanget.

– Den är för att påminna oss själva om var vi kommer ifrån och varför vi gör musiken. Jag tror att det är farligt om man börjar bry sig för mycket om vad recensenter tycker och börjar göra musik för att den ska passa in. Folk som kommer fram och berättar att de lyssnat på vår musik på kåken och att den förändrat deras är viktigare än fem plus i Aftonbladet, säger Aki som är rappare och låtskrivare i Labyrint.

Labababa är Labyrints debutalbum, men i hiphopkretsar har gruppen varit välkända ända sedan låten Vår betong blev en hit 2008 på Youtube. När den hemmagjorda videon till låten kom upp i en miljon visningar hörde storbolaget Universal av sig och sedan dess har albumet varit på gång. Många har väntat otåligt och fått hålla till godo med ett mixtape, en singel och två ep:s.

Eftersom de flesta av de traditionella medierna och hela branschen fotfarande är fokuserad på album så är det nu saker ska börja hända på riktigt. Ute i förorterna är de dock redan kändisar sedan länge.

– Är jag ute i en förort i Stockholm, Göteborg eller Malmö och ett gäng ungdomar gick förbi mig utan att säga något så skulle jag fundera på om något var fel. Det händer aldrig. Det kommer fram folk och vill prata och ha autografer hela tiden. I början kändes det skumt, men nu är jag bekväm med det och har nästan glömt hur det var innan säger Jacco, som är rappare, sångare och låtskrivare i Labyrint och är den som sjunger och rappar på Vår betong.

Jacco ser också hur han är en positiv förebild för ungdomarna i förorten genom att sköta sig och stå för något positivt.

– Många ungdomar tar vårt budskap, som handlar om att vara stolt över den man är och var man kommer ifrån och att allt är möjligt om man kämpar, till sig. Det kommer till och med fram folk och säger att jag har inspirerat dem att satsa på fotbollen fast mina låtar inte har någonting med fotboll att göra. Det händer också att killar skryter om att de gjort brott, men då säger vi till dem att vi inte vill höra det, att det är emot allt som vi står för, säger Jacco.

Även om Labyrints budskap i grunden är positivt finns det något i det som provocerar myndigheterna mer än black metal-band som uppmanar fansen till självmord och artister inom alla genrer med kvinnoförnedrande texter. Vårens stora hiphopdebatt handlade om Labyrints spelning på en fritidsgård i Växjö, som blev inställd efter inrådan från polisen. Argumentet var att låten Whiskey & ganja var drogliberal.

– Jag tror att det handlar om att vi rappar mycket om polisens förtryck och trakasserier mot folk i förorten. Det är nog snarare det som ligger bakom än drogerna i sig. Sedan står ju vi hårt för att vi röker. Vi kommer aldrig gå ut med att vi ångrar något om vi blir tagna när vi rökt en joint. Förhoppningsvis kan vi öppna ögonen på en del så att de inser att förbudet är fel, säger Aki.

Men först står albumsläpp på programmet. Labababa är ett debutalbum med höga förväntningar på sig. I bästa fall går Labyrint från att vara förortens favoriter till att bli hela landets favoriter. Om inte annat så har de gjort en skiva som de själva gillar.

– Jag tycker att hela albumet blev nästan precis som jag förväntade mig när vi började på det. Det är varierat, men varje låt låter precis som Labyrint. Sedan vet man ju aldrig vad andra kommer att tycka, men vi är i alla fall nöjda, säger Jacco.