Midvinterduell och Badjävlar spelades inte bara in i Östhammarstrakten, delar av historierna kommer också därifrån. Som Östhammars vägmästare mötte Lars Molin många människor och snabbade upp både karaktärer och berättelser. En del låg han själv bakom, som incidenten med mjölkpallen och den envise bonden. Lars Molin var ute och körde på Gräsö en vinter i sitt jobb som vägmästare. På den tiden höll mjölkpallarna undan för undan att ersättas av en tankbil, men en bonde hade sin kvar och det var den Lars Molin råkade köra på i snöyran.
- Lasse Molin åkte in i mjölkpallen och backade och tog sats med sin Taunus och kom in i samma spår igen. Så i fönstret satt bonden som såg det här och kom ut och ville att han skulle betala för mjölkpallen. Men Lasse Molin visste ju om den här överenskommelsen om att mjölkpallarna skulle bort ändå, så han ville inte betala, säger Göran Johansson som var kollega till Lars Molin vid den här tiden.

Bonden var inte den som gav upp i första taget, men det gjorde inte Lars Molin heller, så någon ersättning blev det aldrig. Och tjuriga gubbar verkar det ha funnits gott om i Lars Molins närhet. Flera av dem figurerar också i hans filmer, men den ende som är ständigt återkommande är Bengtsson. Han var vägmästare i Björnlunda där även Lars Molin jobbade som biträdande vägmästare för en kort tid 1964. Byråkraten Bengtsson hade inte mycket till övers för Lars Molin lite friare förhållningssätt till sina anställda. När Lars Molin senare blev erkänd författare och regissör ska Bengtsson ha sagt att "det kunde jag se på direkten att Molin skulle bli författare, för han hade lätt för att skarva".
Men tack vare "skarvandet" och hans förmåga att berätta historier och bre på, lyckades Lars Molin slå sig in i filmbranschen utan att ha någon som helst erfarenhet av vare sig pjässkrivande eller filmande. Göran Johansson minns väl när Lars Molin precis hade fått besked om att han skulle få sju miljoner för göra film av Badjävlar.
- "Hur i helvete kan de satsa sju miljoner på dig", frågade jag. "De där som är på tv är precis som gubbarna på Vägverket, de vet inte ett dugg vad de har beslutat om", sa han.

Att Lars Molin hade mycket att säga om samhället och samtiden märks i hans filmer. Hans tid inom det socialdemokratiska partiet i Östhammar ska enligt källor ha "vänt upp och ner på partiet". Han förde också ständiga diskussioner med den dåvarande statsministern Olof Palme. Deras vänskap och ovänskap skildras också som hastigast i Badjävlar.
- Där sjunger Bengt Sändh en nidvisa om Palme som är himla rolig, berättar skådespelaren Bo Brundin, som själv medverkade i flera av Lars Molins produktioner.
I Östhammar cirkulerar det fortfarande skrönor om Lars Molin själv. Vissa säger att han skulle ha varit en professionell ishockeyspelare under sin tid i Sollefteå, men att han fick sluta på grund av astma. Andra säger att när han väl kom ut på isen i Östhammar såg det ut som om han knappt kunde åka skridskor. Hur mycket som är sanning och hur mycket som är skarvande vet nog bara Lars Molin själv.