Huk’ er, invånare i Roslagen och Norduppland: fd chefredaktören för Norrtelje Tidning, Eli Åhman Owets, har skrivit en humoristisk lättroman med handlingen placerad i Roslagen. Och det är fullt möjligt att hon laddar om för en till!

Jag är inte riktigt säker på vad man ska kalla genren på svenska. En säravdelning under paraplyet underhållningslitteratur. Retro lit kanske. Eller landsbygdsmys. För boken handlar om Anna-Lisa som lämnar kontorsjobbet i Stockholm för att starta antikhandel med 50-talsstuk i Roslagen.

Semi-antik, borde väl beteckningen vara...
Stilen i boken är ungefär som i M.C. Beatons serie berättelser där den medelålders Agatha Raisin säljer sin reklambyrå i London för 51-årig pensionera sig på landsbygden, men råkar in i det ena mordmysteriet efter det andra.

Anna-Lisa är lite yngre. Och hon löser (än så länge i alla fall) inga mordgåtor, men får lite känningar av kriminalitet ändå. Antikmarknaden är en kriminalitetsutsatt bransch.
Det mesta som händer i boken är fullkomligt förutsebart. Man förstår direkt vem som kommer att få vem och vem som är skurken. Men vad spelar det för roll? Det är ändå inte gåtor och mysterier det handlar om, utan en humoristisk berättelse, god som ett rosa tuggummi och en gammaldags pinnglass med päronsmak.

Anna-Lisa är en kul person (påminner om en antikhandlare jag känner) och hennes faiblesse för 50-talsprylar ligger helt rättiden. Det är klar Elsa Billgrenvarning på kläderna Anna-Lisa bär...
Eli Åhman Owetz har träffat mitt i prick i en lättsamhetsgenre, där det är lika lätt att vara för överdriven, för torftig, för klen i handling och språk. Owetz är ingetdera. Handling, dialog och språket i största allmänhet är i perfekt balans.

Anna-Lisas antik är förvisso ingen stor litteratur, men det är inte heller meningen. Den är fjäderlätt, småkul och kunde gärna bli en trevlig familjekomedi på dvd. Och för alla, som är bekanta med Roslagen, är det kul att känna sig en smula hemma i geografin.
Förhoppningsvis skriver Eli Åhman Owets en ny bok i rolighetsgenren.