"Nya nordiska köket: naturen, smakerna och filosofin"

Margareta Schildt Landgren (Norstedts)

Redan 2004 skrevs ” Ny Nordisk Mat Manifest” under av bland annat svenska stjärnkocken Mathias Dahlgren. En lista som beskriver det nya nordiska köket med målet att sätta fokus på regional matlagning och på vikten av bra lokala råvaror. Det ”nya nordiska köket” fick ett rejält genomslag i den skandinaviska finkrogsvärlden och har utöver Dahlgrens matsal på Grand hotel legat till grund för utvecklingen av krogar som Noma, Geranium, Frantzén och Fäviken. I denna bok skildras manifestet i praktiken genom indelningen i ”den vilda naturen”, det ”odlade och uppfödda” samt ”livet i sjö och hav”. Det är rogivande, vackra bilder och recept lämpade för den genomarbetade lördagsmiddagen med foodie-kompisarna.

Artikelbild

"Den nya amerikanska maten"

Emil Arvidson, Martin Gelin (Natur & Kultur)

Biffiga burgare och T-bone steaks, ja det är väl den traditionella bilden av amerikansk mat. Men stämmer den med dagens verklighet? Själv var jag sen med att smaka på fenomenet Pork bun (i somras, mums), en rätt som amerikanske superkocken David Chang satte på menyn för ganska precis tio år sedan på sin mytomspunna krog Momfuku noodle bar. Och den rätt som förre UNT-medarbetaren Emil Arvidsson och hans författarkollega Martin Gelin tar som utgångspunkt för att berätta om en nationsmeny i förändring. De bjussar på en riktigt smakfull rundtur och rejält med god läsning om ett land som inte är sig riktigt likt efter en smärre matrevolution.

"Barmästarens manual : drinkar & snacks från grunden"

Artikelbild

Mathin Lundgren (Norstedts)

De senaste åren har enormt mycket hänt på och bakom Sveriges bättre bardiskar. Enklare svennebanangroggar har fått ge plats för klassiska drinkar som Old fashioned och Negroni serverade av skäggiga hipsterfigurer i jeansskjortor och grova Sandqvistförkläden. En av förgrundsfigurerna i denna drinkfrälsande rörelse heter Mathin Lundgren, och är en av grundarna till hajpade baren Kåken i Stockholm, snart på Teaterbaren. Ska man lyssna till tips från någon i dagens drinksverige så är det från honom. Och ska du köpa en drinkbok i år så är det denna som gäller.

Artikelbild

"Tinas helg : gamla godingar och nya favoriter"

Tina Nordström (Bonnier Fakta)

Artikelbild

Det är ju få matprofiler i Sverige som har varit så uttjatade som ”Mat-Tina”. Så förväntningarna var inte så höga när jag slog upp hennes nya bok, som delas in efter olika koncept för fredagar, lördagar och söndagar. Jag förväntade mig helt enkelt det väntade. Men tvärtom så överraskas jag av både roliga snacksrecept, matfoton som inspirerar på riktigt och recept som direkt tar plats i min egen receptpärm hemma. Det är både fräscht och nydanande. Och lockar verkligen till att sätta tänderna i något nytt bums.

"Grönsaker : tillbehör och garnityr"

Artikelbild

Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

Vegetariska alternativ har inte alltid varit de mest genomarbetade på restaurangernas menyer. Men något har hänt – och den senaste trenden i krogvärlden är just fokus på grönsaker. Tävlingskocken Tommy Myllymäkki har här samlat ett gäng innovativa recept på grönsaker som tillbehör. Bland de mer lockande recepten finns glaserad lök med timjan och hyvlad zucchini med kapris, citron och parmesan. Och så min egen favorit bakad purjolök med klassiska smaker som getost, honung, timjan och pinjenötter.

Artikelbild

"Syditaliens kök och skafferi"

Sanna Töringe, Hannu Sarenström (Bonnier Fakta)

Artikelbild

Om man som jag har en livslång crush på den lilla kustpärlan Tropea i Kalabrien i sydvästra Italien, och i övrigt sätter landets matkultur som världens främsta, ja då blir man så klart rätt nyfiken på vad som ryms innanför pärmarna i den här boken, även om just italienska matböcker inte direkt är en utrotningshotad art. På dryga 200 sidor med rödlöksmarmelad, peperoncini och pistageglass tas läsaren med på en tripp genom Apulien, Basilicata, Sicilien och Kalabrien, och duon Töringe och Sarenström lyckas hålla intresset upp boken igenom. ”Hannus resebrev” ger ett trevligt från-sidan-avtryck. Och det går en impuls från ögon via mage till knapptryckarfingret: dags att boka flygbiljett igen.

"Manlig mat"

Simon Cave (Pagina förlag)

En ärrad köttyxa pryder omslaget. Bokpresentationen på insidan lyder: ”Manlig mat är en bok med lockande, starka och maskulina smaker. Den är ett veritabelt ymnighetshorn av utsökta recept och instruktioner, utformade för att tilltala mäns smak och intressen.” Som läsare kan man inte undgå att undra om köttyxan på omslagsbilden fått sina märken efter att en plåtskalle till förläggare slagit den upprepade gånger mot sitt eget huvud, alltmedan denne upprepat för sig själv: ”jag älskar stereotyper, jag hatar jämställdhet, jag är en idiot…” För att vara tydlig: även om det inte är några fel på recepten i sig så är idén om att mat av ett specifikt slag är knuten till könet så unken så att det smakar mögelsvamp på tungan när jag säger det högt. Morr.