Dorit Rabinyan/Alla floder flyter mot havet

12/3 Ett av de starkaste författarnamnen inom israelisk samtidslitteratur kommer på svenska med sin uppmärksammade roman "Alla floder flyter mot havet". Den är ett slags Romeo-och-Julia-historia, i vilken de två huvudpersonerna i stället tillhör olika sidor i palestinakonflikten. Den kvinnliga judisk-israeliska huvudpersonen förälskar sig handlöst i en palestinsk konstnär. Romansen utspelar sig därtill i New York och därmed har den allt som behövs för att man omedelbart ska vilja kasta sig över den.

Erik de la Reguera (förord)/Tårar för Mexiko

Artikelbild

| Anna Hedenmo. Aktuell i mars med en bok som tar med läsaren bakom kulisserna på tv:s aktualitetsprogram.

19/3 En antologi om läget i Mexiko, med bidrag från några av landets främsta journalister. Mexico är ett land med stora problem med knarkhandel, karteller och korruption. Detta blir troligtvis läsning som får håret att resa sig på huvudet, arbetsmiljöproblemen för mexikanska journalister ser annorlunda ut än de vi har i Sverige. Här kommer kidnappningar, mord och våld nära och som svensk journalist kan man känna sig både privilegierad och skamsen på samma gång över de jämförelsevis små problem man har i sin vardag. Nödvändig omruskning med andra ord.

Rachel Cusk/Konturer

23/3 Att denna haussade författare från Kanada, bosatt i England, har jämförts med både Karl Ove Knausgård och Svetlana Aleksijevitj gör mig förbryllad och nyfiken. Medan jag tillhör den minoritet som ännu inte begripit vad det är som är så genialt med Knausgård – är jag reservationslöst imponerad och entusiastisk inför Svetlana Aleksijevitj (och var så redan många år innan hon fick nobelpriset). Självklart ska jag läsa Rachel Cusks roman "Konturer" för att se vem hon har mest släktskap med – och på vilket sätt hon förnyat konsten att berätta.

Anna Hedenmo/Uppdrag sanning

Artikelbild

| Rachel Cusk. Hennes roman "Konturer" kommer på svenska i översättning av Rebecca Alsberg.

28/3 Det krävs mycket is i magen för att göra skjutjärnsintervjuer i direktsänd tv. Anna Hedenmo har hängt i under en lång rad år och gjort det mesta av seriösa aktualitetsprogram i rutan. Att fråga ut en makthavare eller politiker under ett begränsat antal minuter är en konst och när hon nu kommer ut med en bok om hur man ställer obekväma frågor är det naturligtvis riktigt spännande både för kolleger i branschen men också för alla tittare som har chansen få lite mer inblick i hur de viktiga intervjuerna förbereds och genomförs.

Litteratur