Det har varit så gott som tomt på spänningsskildringar med Uppsala som skådeplats sedan Kjell Eriksson flyttade sina brottsplatser till Brasilien. Nu fyller Jonas Moström delvis det tomrummet. Efter åtta framgångsrika deckare med Mellannorrland som geografiskt centrum kommer nu hans första med Nathalie Svensson som huvudperson. Hon är psykiatriker och medlem av rikskriminalens gärningsmannaprofil och bor i Uppsala.

Som nyseparerad har hon dock skaffat sig en etta i Stockholm för att kunna leva ett liv vid sidan av det som mamma. Dit åker hon för ofta för att en lokalpatriot här ska vara nöjd tyvärr. Som sig bör för en deckarhjälte har hon ett trassligt privatliv, är ambitiös och har problem med vissa på jobbet samt har förstås en extra förmåga att lösa brott. Dessa har en benägenhet att snudda mycket vid henne själv.

Jonas Moström skriver underhållande och Nathalie Svensson är en tillräckligt sammansatt huvudperson för att hålla intresset vid liv. ”Himlen är alltid högre” ska också vara den första boken i en serie så hon lär återkomma. Roligt också att direkt kunna placera en del av miljöerna. Moström är en habil berättare, även om han än inte tillhör de allra främsta.

Artikelbild

| Jonas Moström

Dan Buthler och Dag Öhrlund fortsätter med ”Erövraren” sin serie där den lika charmiga som livsfarliga psykopaten Christopher Silfverbielke återigen ställer till det ordentlig i sin fullkomligt hänsynslösa framfart. Redan tidigare i serien har han knäckt polisen Jacob Colt, som dock försöker resa sig igen. Denna gång ger sig Silfverbielke in i politiken och det ger ett antal dråpliga situationer. Det är välskrivet underhållande och lite kittlande med denna totala egoism. Här är det extra allt av just allt.

Jenny Rogneby är en debutant som lite hittat sin egen väg med sin ”Tärningen är kastad”. Hennes brotts­lösare heter Leona Lindberg och är som person besläktad med Saga i tv-serien ”Bron”. Hon har svårt med det sociala men hittar sina egna vägar att lösa brotten. Det startar annorlunda med att en naken och nedblodad sjuårig flicka kommer in på en bank i Stockholm och vandrar ut med en miljon. Och det är bara början för en lovande serie. Läser gärna fortsättningen.

Manusveteranerna Cilla och Rolf Börjlind går vidare med sin serie där de udda Olivia Rönning, polis, och Tom Stilton, uteliggare och före detta polis, tillsammans lyckas lösa saker. I ”Svart gryning” handlar det om mord på barn med rasistiska förtecken, och det är lika vidrigt hemskt som det är välskrivet och spännande. Ännu en bladvändare!