När UNT når Uppsalabon Ulrika Knutson befinner hon sig i Göteborg och är på väg in till universitetsbiblioteket. Som av en märklig slump står hon och betraktar byggnaden Humanisten där Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, har sitt tjänsterum.

Hon tror att Mats Malm valdes in i Akademien bland annat för att han besitter de kvalifikationer som en ständig sekreterare bör ha.

– Förutom att han är en allmänt trevlig och duglig person så är han också en erfaren forskare och skicklig administratör.

En annan fördel med Malm är att han kommer från Göteborg och inte har umgåtts i Stockholmskretsar, menar Ulrika Knutson.

– På så sätt är han inte komprometterad av det som har varit. Han är heller ingen publik figur eller kändis och det är nog en styrka i det här läget.

Ulrika Knutson vill också lyfta fram Mats Malms arbete med Litteraturbanken, som fokuserar på att digitalisera svensk litteratur och göra den mer tillgänglig.

– Det är en fantastisk institution på nätet. Nu innehåller banken så mycket material att den både är ett bra redskap för forskare och en stor tillgång för allmänheten. För en ständig sekreterare i Svenska Akademien är det ett väldigt bra bagage att med sig. Det visar att han tar folkbildning och demokratisk kulturdialog på allvar, anser Ulrika Knutson.

Hon tror att valet av Malm är ett steg i Svenska Akademiens arbete för att nå ett läge där den åter kan fokusera på kärnverksamheten, det vill säga utse Nobelpristagare, dela ut stipendier och värna om det svenska språket och den svenska litteraturen.

– Mats Malm kan förstås inte göra jobbet på egen hand, men jag tror att han är rätt person att leda det arbetet.