Schlager-EM-vinnaren Loreen har tilldelats Läkerols kulturpris Voice of the year och prissumman på 100 000 kronor.
- Wow. Jag är väldigt glad och smickrad. Man har följt sitt kreativa hjärta och trots motgångar stått på sig och trott på sin grej. Att man får ett sådant här pris är ytterligare en bekräftelse på att det är så otroligt viktigt att följa sitt hjärta, säger hon på telefon från Vitebsk i Vitryssland, där hon på torsdagen uppträtt med sitt vinnarbidrag Euphoria i en tv-sändning.

Årets Voice of the year-pristagare har använt sin röst inte bara till att sjunga sig till en förkrossande seger i schlager-EM utan även för att visa sitt engagemang för mänskliga rättigheter under sin vistelse i Azerbajdzjan i maj. Det är något hon vill fortsätta med:
- Både att fortsätta skapa musik och att kunna tala sanningar. Att försöka förändra på alla sätt man bara kan, om man tänker sig rösten som ett redskap för att våga stå upp för saker som är rätt.

Av den anledningen skänker Loreen hälften av prispengarna, 50 000 kronor, till organisationen Civil Rights Defenders och deras arbete för mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan.
- Det skulle inte ha varit möjligt om det inte vore för det här priset, så jag är otroligt tacksam, säger hon.