Vid mitten av 70-talet var Ulf Lundell i början av sin karriär och ingen visste ännu riktigt vem han var. Han gick snarare under namnet ”Jack”, efter sin roman med samma namn som kom ut i april 1976 . 8 december samma år gjorde han sin första spelning på Musikforum i Uppsala tillsammans med bandet Nature.

Inför konserten stod det i Musikforums programblad att ”nu är han här, Jack alltså”. Ett förköp kostade 15 kr.

LÄS MER: När Led Zeppelin var förband i aulan

Artikelbild

| Dagen efter konserten i Fyrishallen 1982 stod det i UNT att Ulf Lundell "fick hallen att gunga".

En som gick på konserten var den då 22-årige Uppsalabon Hasse Eriksson.

– Det var en bra konsert. I slutet sa han till alla att ta bort stolarna från golvet. Då blev det dans, någon form av vals eller tango, säger Hasse Eriksson.

Även Anders Folke som då jobbade på Musikforum minns dansen.

– Jag kommer ihåg dansen, men jag minns framförallt ihåg att två killar i bandet först inte dök upp. De hade suttit på någon pizzeria. Jag tror att en av dem var Mats Ronander, säger han.

Artikelbild

| Recension efter spelningen på Musikforum 1976.

Musikforums lokal i kappfabriken på Dalsgatan tog in runt 200 personer. UNT:s recensent Peter Ericsson skrev i en positiv recension (10/12-1976) att det var "minst 35 grader. Fullsatt och svettigt." Konserten beskrevs som ”bra, bitvis bländande”. Enligt honom var många nyfikna på vad Ulf Lundell var för en, eftersom rikspressen hade sågat honom och kallat hans musik ett ”eko från 60-talet”. Det enda som gick att anmärka på var det höga ljudet och det haltande mellansnacket.

Det skulle hinna ändras till 1982. När Ulf Lundell var på turné med plattan ”Kär och galen” och gjorde en spelning – kanske den mest legendariska – på Fyrishallen 5 november. Ulf Lundell hade då utvecklats till en artist som skojade med sin publik och sprang runt på scenen, à la Bruce Springsteen. Även den konserten minns Hasse Eriksson.

Artikelbild

| Arrangören EMA/Telstar lovade att det skulle bli fler rockkonserter i Fyrishallen även fast basketkorgarna höll på att ramla ned under Lundell-konserten 1976.

– Det var fantastiskt, alla som var där minns basketkorgarna. Folk stod och hoppade på golvet, säger han.

Det var sådant gung i sporthallen att golvet sviktade och basketkorgarna höll på att ramla ned. Efter tre låtar hotade vakterna med att avbryta konserten. Då spelade Ulf Lundell några sololåtar för ta ner konserten i ett lugnare tempo. Veckan efter stod följande i UNT: "Lugn alla älskare av rockmusik – det kommer att arrangeras fler rockkonserter i Fyrishallen." Som tur var garanterade arrangören EMA/Telstar att konsertverksamheten skulle fortsätta. De behövde bara se över säkerheten i lokalen.

Artikelbild

| Recension efter Ulf Lundells konsert på Fyrishallen 1982

UNT:s recensent Ulf Gustavsson skrev att: "Konserten var en av de bästa svenska rockkonserterna jag har sett. Någonsin."

LÄS MER: Stjärnan som snärjde en karl i Östervåla