"Ledsen" av Lotta Olsson och Emma Adbåge

Besvikelse och sorg kan utlösas av något så till synes odramatiskt som att någon tar din leksak. I en ny serie skapar den här duon bilderböcker för de minsta, som kretsar kring de stora känslorna. Också en liten vardaglig sak på förskolan kan göra att gråten kommer, den snörvlande, som får kroppen att skaka. Fint på rimmad vers och med inkännande bilder om barnens verklighet.

"Månen, varelsen och jag" av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem

Artikelbild

| Ylva Karlsson skriver om att vara "hen" på lågstadiet. Pressbild.

Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen, varför ska det vara så svårt att förstå? Åttaåriga Månne går på lågstadiet och är trött på att förklara sig själv för alla hela tiden. Hen tänker starta en Youtube-kanal och berätta om sina samtal med månen. Men också om de jobbiga saker som händer varje dag, som till slut lockar fram en läskig varelse.

Ylva Karlsson, som både har tilldelats Slangbellan och Augustpriset för sina tidigare böcker, tar här upp ett gripande ämne som är relativt outforskat i litteratur för de små.

"Mumintrollen på Hattifnattarnas ö" av Tove Jansson, Alex Haridi, Cecilia Davidsson

I år fyller Mumintrollen 75 år, och det firas bland annat med två klassiska Muminberättelser, återberättade av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson som väl förvaltar Tove Janssons magiska berättelser. Det är både vackert och underfundigt som det brukar vara i hennes värld. Den brokiga Muminfamiljen gör en seglingsutflykt bara för att befinna sig öga mot öga med hundratals hattifnattar. I "Mumintrollen och havsorkestern" ger de sig ut på havet – men hamnar mitt i en storm.

Artikelbild

| Jacqueline Woodson är tillbaka med en berättelse om kärlek, rasism och polisvåld. Arkivbild.

"Livets ABC" av Lisen Adbåge

Från livet på förskolan där man lär sig fruktstund och förlåt, till jobb, barnbarn och 80-årsfest: Den här boken handlar om livet. Det är ett klassiskt ABC-format men med ett annorlunda innehåll. Lisen Adbåge visade i "Halsen rapar" sin förmåga att skapa poesi av stort och smått för de minsta. Även här tar hon upp livets vardagligheter och absurditeter.

Artikelbild

| En "tyst bok" om en magisk dörr från Mirando bokförlag. Pressbild.

"Mat, mat, mat" av Fredrica Isenborg och Lotta Kühlhorn

"Vad blir det för mat i dag?", det är en av de vanligaste frågorna i vardagen. Den här boken vill inspirera barn och familjer att upptäcka ihop. Illustratören Lotta Kühlhorn har gått loss på färger och former och inspiration varvas med pedagogik. Boken påminner om att mat är något vi kan uppleva med fler sinnen. Fredrica Isenborg kan sitt ämne, hon har jobbat med barn i 25 år och har dessutom erfarenhet från restaurangbranschen.

Artikelbild

| En brokig skara prinsessor hjälper varandra i "När prinsessor går på äventyr". Pressbild.

"Dörren" av Jihyeon Lee

Det här är en så kallad tyst bok, utan text, där bildberättelserna ska kunna skapa kommunikation och delad läsglädje – också mellan dem som inte delar samma språk.

Koreanskan Jihyeon Lee berättar om en liten pojke som hittar en nyckel, och ett underligt flygfä visar honom vägen till en dörr som inte verkar ha öppnats på mycket länge. Vad finns bakom dörren? Tanken är att läsaren med sin fantasi är med och skapar boken.

"Närmar du dig mjukt" av Jacqueline Woodson

Hon tilldelades Almapriset till Astrid Lindgrens minne. Nu kommer amerikanska Jacqueline Woodson med en berättelse om Ellie och Jeremiah som blir kära. Men hon är vit judinna och han är svart, och deras relation hotas av polisvåld, fördomar och rasism. Det här är en bok om samhället, och om att få vara den man vill vara och älska vem man vill.

"När prinsessor går på äventyr" av Per Gustavsson

I en värld som ständigt tutar i flickor att de är prinsessor kan det vara uppfriskande med en uppdatering av de klassiska sagorna – vilket Per Gustavsson försökte sig på i "Så gör prinsessor". Nu kommer en peppig bok om när prinsessor från hela världen samlas för att bege sig ut på äventyr. De hjälper och stöttar varandra, bygger flottar och klättrar i träd i jakt på draken – som inte heller den är som man förväntar sig.

"Jag klyver er itu" av Tamara Mivelli

En debutbok om Maryam, som varken har jobb eller pluggar. Hon lever i ett slags vakuum hos sin pojkvän medan hennes egen familj är i spillror. Föräldrarna har gjort allt för att anpassa sig till sitt nya svenska land, så att också Maryam – eller Mary – har förträngt sin bakgrund, tills hon inte längre har något att falla tillbaka på. Fint om vardagsrasism, sönderfallande familjestrukturer och en ung tjejs frigörelseförsök.