– Vi tolkar Maggios låtvärld med mycket färg och på ett eget vis. Det är en teaterkonsert som bara är drygt timmen lång, en intensiv karamell, säger Mikaela Ramel, som i det här fallet är regissör.

När hon inte regisserar är hon skådespelare och tillhör Uppsala stadsteaters fasta ensemble. Vi träffas i teaterns foajé några dagar före premiären. Hon verkar inte särdeles nervös, men berättar att hon ägnat en del tid under påskledigheten åt att finputsa uppslag till föreställningen. För såväl urvalet som de flesta idéerna till hur låtarna kan gestaltas kommer från henne, i samarbete med kapellmästaren Joakim Dominique och scenografen/kostymmakaren Zofi Lagerman, samt ensemblen förstås.

Att det är en teaterkonsert innebär att det inte är med någon talad dialog, utan det är enbart Maggios låtar, framförda av välsjungande skådespelare. Dramaturgen Jonas Bernander har fungerat som ett bollplank för Mikaela Ramel.

Artikelbild

| Det är levande musik i föreställningen. Joakim Dominique är kapellmästare för musikerna Kalle Ekström, Sara Niklasson och Tomas Bergquist.

– Det jag gillar med Maggios texter är att de är så omedelbara, de kommer åt någonting essentiellt snabbt. De poetiserar vardagen på ett sätt som jag tycker om och som jag tror att många kan relatera till, säger Mikaela Ramel.

– Var och av låtarna har som en miniberättelse och en del av dem utspelas här i Uppsala där Maggio har vuxit upp. Det finns ingen röd tråd i föreställningen, annat än att det är Maggios musik.

Veronica Maggio har lämnat fria händer åt det konstnärliga teamet på Uppsala stadsteater. Hon är inte själv med på scenen, men väl ett gäng sjungande skådespelare: Lolo Elwin, David Fukamachi Regnfors, Johan Marenius Nordahl, Paula Sundberg och Anna Åström.

Joakim Dominique är kapellmästare för musikerna Kalle Ekström, Sara Niklasson och Tomas Bergquist.

Artikelbild

| Mikaela Ramel har en gedigen erfarenhet av musikteater, men också av annan dramatik, inte minst från Uppsala stadsteater. Hon har gjort urvalet och regisserat ensemblen i föreställningen "Eka över hela staden" som har urpremiär på Stadsteaterns stora scen.

Med i föreställningen är också tio dansare från Uppsala dansakademi i åldrarna 17 – 24 år.

– Dansarna är verkligen superbegåvade och har en avgörande betydelse för helheten, säger Mikaela Ramel.

För egen del tycker hon att det är underbart att kunna saxa mellan skådespeleri och regisserande. I höst är hon tillbaka på scenen igen och ska spela i "Tre vintrar" och i "Farliga förbindelser" (samma roll Glenn Close hade i filmen!) på Uppsala stadsteater. I framtiden hoppas hon kunna disciplinera det egna skrivandet en aning bland allt annat skapande. Men först kommer nu premiären för teaterkonserten "Eka över hela staden" 27 april.