Tillsammans med ett par av Uppsalas mer namnkunniga trollerikonstnärer, Johan Ståhl, som också är initiativtagare till Uppsala magic & comedy, samt Per Eklund, som skrivit boken ”Trolleri som konst och kultur”, har Upplandsmuseets producent Ylva Lewenhaupt ställt samman en utställning bestående av olika magiska ting ur trollerikonstens långa historia.

LÄS MER: Elva dagar humor och magi i Uppsala

Dessa trollerikonstnärer, flera samlare, samt Svenskt trollerimuseum i Kolmården och numera nedlagda Magic bar har lånat ut föremål.

Artikelbild

| Fransk trollerilåda från ca 1900. Ett av de objekt som ställs ut på Upplandsmuseet.

– Den äldsta rekvisita vi ställer ut är ett bägarspel från sent 1800-tal. Vi visar också Sveriges första trolleribok från 1702, berättar Ylva Lewenhaupt.

Bland hennes egna favoriter finns Uppsalaartisten Topper Martyns scenkostym, en automat med en liten figur som trollar, samt vackra trollerilådor från förra sekelskiftet.

Per Eklund och Johan Ståhl har gjort en trolleriskola på film som ska visas. Då och då kommer lokala trollerikonstnärer att dyka upp på utställningen, bland annat för att lära ut nummer. En scen ska byggas upp som en del av utställningen.

– Det är lite dubbelt det där med att inte avslöja hur trick går till. En del kommer ändå att avslöjas på utställningen. Alla trolleritrick bygger på tidigare kunskaper och för att trollerikonsten ska kunna leva vidare måste man lära sig grunderna, säger hon.

– Men själva magin bygger egentligen på trollerikonstnärens relation med publiken.

Utställningen kan ses på Upplandsmuseet till och med 28 oktober.