Angels in America del 1

1/2 Den mångfaldigt prisbelönta "Angels in America" är ansedd som ett av 1900-talets viktigaste dramatiska verk. Tony Kushner har uppdaterat sitt manus, Dramaten kommer att spela det i färsk nyöversättning och Farnaz Arbabi regisserar. Vi får följa några människor i 1980-talets New York när AIDS-epidemin rasar och Ronald Reagans konservativa politik råder. "Angels in America" del 2 har Dramatenpremiär 22 februari, delarna ska sedan ges både var för sig och tillsammans .

Den gyllene draken

Artikelbild

| 1980-talsdrama. "Angels in America 1 och 2" får Dramatenpremiär under februari.

10/2 Roland Schimmelpfennig är en av Tysklands mest spelade samtidsdramatiker och hans pjäser har satts upp i över fyrtio länder. Den här har en asiatisk restaurang som berättarnav. När en ung papperslös kines på restaurangen drabbas av tandvärk blir det upptakten till hur flera människors öden flätas ihop. Viktor Tjerneld regisserar en pjäs där vår uppfattning om kön, härkomst, tid och rum ställs på ända.

Mozart vs Salieri

14/2 På alla hjärtans dag är det premiär för "Salieri vs Mozart" med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Tobias Theorell regisserar den unika sammansättningen av de båda enaktarna "Mozart och Salieri" av Nikolai Rimskij-Korsakov och "Prima la musica e poi le parole" av Antonio Salieri. I rollen som Eleonora ser vi hovsångerskan Hillevi Martinpelto.

Ett skri i natten

18/2 Urpremiär för en nyskriven pjäs av Anders Lundin, känd från scen och TV, samt Hans Marklund, flitigt anlitad regissör till teater, musikal och show. De har inspirerats av 70-talets engelska "Coarse Acting", en tradition som utgår från alla skådespelares värsta mardröm: att allt går käpprätt åt skogen. Pjäsen är också en kärleksfull blinkning till alla "Dark House Mysteries", som roade och skrämde publik på bio och i teatersalonger under 30- och 40-talen.

Aida

24/2 Giuseppe Verdis "Aida" är en komplex och innerlig kärlekshistoria fylld av konflikter på flera plan. Operan utspelar sig i Egypten mot en kuliss av krig, fanatism, slaveri och martyrskap. Operan hade premiär 1871 i Kairo och blev snabbt ett av operavärldens mest älskade alster. Regissören Michael Cavanagh har förlagt handlingen till dagens konfliktfyllda värld.