Kluckande barnskratt ekar mellan stenväggarna på Uppsala konstmuseum när klockan närmar sig 18.30 på vernissagedagen. En halv trappa ner visas resultatet av Labanskolans konstprojekt Jag i Uppsala, och några av konstnärerna har uppenbarligen kommit för att vara med på invigningen.
Med inspiration från utställningen Vänskapsband, som gick att se på muséet i somras, har eleverna skapat en uttrycksfull och färgsprakande konstsamling av målningar, lerfigurer, schablontryck, fotografier och film.
- De är verkligen stolta över vad de har åstadkommit, man ser det på dem när de tittar på sina egna verk. Det här projektet har varit en stor vinst för deras självförtroende, säger Annika Hedlin, lärare på Labanskolan.

Utställningen är en del av den årligen återkommande Kulturveckan av, för och med människor med utvecklingsstörning, som pågått sedan i måndags. Labanskolan har arbetat hela hösten med sitt projekt. Särskilda temadagar har avsatts, men den vanliga undervisningen har dessutom integrerats i arbetet.
- På datatekniken har de till exempel lärt sig att handskas med en kamera. Sedan har de fått välja sin favoritplats i Uppsala och så har vi fotograferat den, förklarar Annika Hedin.

På väggen hänger således bilder av bland annat biografen Grand, en lekpark, snabbmatstället Subway, Filmstaden. Och - Labanskolan. Det är Gustaw Scuka som har valt just den platsen av alla möjliga som står till buds. På frågan om vad det bästa med skolan är svarar han:
- Personalen, och kompisarna och... min bäste vän Klas.
Utställningen kan ses på lördagkvällen och på söndagen mellan klockan 12.00 och 16.30.