UppCon har arrangerats av den ideella föreningen Uppsalakai sedan 2001. Från en modest start har evenemanget växt och är i dag det största i sitt slag i Norden. Förra året kom över 3000 besökare från hela landet. I år äger konventet rum i Konserthuset och på Vaksala torg. Programmet pågår i princip dygnet runt från klockan nio i dag till klockan halv tre på söndag eftermiddag.
- Jag kan särskilt lyfta fram lolitamodevisningen i kväll och den traditionella cosplayuppvisningen i morgon, säger Karl Kjellgren, kassör i Uppsalakai tillika en av arrangörerna.

Lolitamodevisning för måhända tankarna till Vladimir Nabokovs kontroversiella roman, men i Japan är det förknippat med en specifik klädstil som inte har med detta att göra.
- Det är en klädstil inspirerad av den viktorianska eran, med stora klänningar, säger Kjellgren. Mycket är i svartvitt men det är även en del färg.
Cosplay är en sorts japansk maskerad och kan beskrivas som anime- och mangavärldens motsvarighet till Star Trek- eller Tolkien-entusiaster. Det är vanligt att man väljer dräkt efter någon figur i en film, en serie eller ett spel. Replika av vapen är tillåtet, så länge de är skyddade och inte används på ett hotfullt vis. Spektakulära dräkter, sketcher och mycket show är utlovade.
Aktiviteter kommer att äga rum dag- och kvällstid i Konserthuset. För att gå på UppCon krävs att man är medlem i Uppsalakai, vilket är kostnadsfritt, och att man har biljett. Nytt för i år är att evenemanget även tar plats på Vaksala torg, och åtminstone dagtid kan vem som helst komma dit som åskådare, men nattetid krävs biljett.

Flera japanska band uppträder på UppCon. Ett av dem är MinxZone, en trio som under rönt mycket uppmärksamhet i hemlandet. Gruppen inledde sin bana med att spela som gatumusiker i Japan och på så vis hittade de snabbt en stor publik. Deras skivor har blivit framgångsrika och i kväll spelar de på utescenen på Vaksala torg. En annan artist som också uppträder där är soloartisten HITT, som med sin pianorock, särpräglade scenkläder och intensiva scenkarisma har skapat ett rykte om sig att vara en liveartist av alldeles särskild kaliber.

Filmvisningar blir det gott om på konventet. Utbudet består både av anime och asiatiska spelfilmer, en del välkända och en del som är mer obskyrt.
- Japansk anime är ofta gjord för vuxna, berättar Kjellgren. Det har en annan dimension än de tecknade filmer som görs i väst. Utbudet är lite bredare och större. En vanlig missuppfattning hos folk när det gäller japansk populärkultur är att det är lite barnsligt, och det är det verkligen inte.
Tävlingar i karaoke och sudoku, bokförsäljning och introduktionskurser i det japanska språket finns också med på programmet. För vänner av japansk populärkultur kommer UppCon 2010 att vara svårslagen som begivenhet.