– Det är så länge sedan jag gjorde en egen Sverigeturné och jag har längtat efter att möta den svenska konsertpubliken, meddelar Marie Fredriksson per mejl.

Intervjun går mejlvägen eftersom hon befinner sig på sin första turné efter åren då hon drabbades av och behandlades för hjärntumör. Hon är tillbaka, men på lite andra villkor än tidigare.

– Allt har förändrats. Nu lever jag i nuet, tar det väldigt lugnt. Jag känner en stor tacksamhet till livet och det hoppas jag märks i musiken.

Artikelbild

| Konsert. Rock och ballader blir det när Marie Frerdriksson gästar UKK 19 mars.

På senaste albumet, "Nu" som kom i november 2013, har hon skrivit en låt: "Sista sommarens vals". Att det bara har blivit en låt från Marie Fredrikssons penna, beror på att allt går långsammare efter sjukdomen. När hon skriver kan det lika gärna börja med en textrad som med en melodislinga. Men texten är alltid viktig.

– Det är många fantastiska textförfattare som har bidragit med texter till albumet. Texter som passar mig perfekt. En favoritrad är från "Kom vila hos mig" och lyder så här: "Den tid vi har tillsammans blir så skör när dagen dör".

Att nämna favoriter bland de egna låtarna är svårt, tycker hon. Det beror på humöret för stunden.

– Just nu är det nog "Sista sommarens vals", som känns ännu starkare just när vi spelar den live.

Artikelbild

| Maria Sörgjerd

Marie Fredriksson kunde ses och höras framföra sin "Ännu doftar kärlek" på prinsessan Madeleines bröllop förra sommaren. Då var sångerskan iförd diskret aftonklänning i beige spets. Men på scenen är det en tuffare Marie Fredriksson i svart läder och med kortklippt vitblekt hår, som framför såväl de mjukaste som de hårdaste låtarna.

Det är lätt att associera till Annie Lennox.

– Hon är en grym artist! Men min sångstil hoppas jag är min egen, som jag haft sen jag började. Och nej, jag tänkte faktiskt inte på Annie, när jag bestämde mig för att bli blond och kortklippt.

Med på den aktuella turnén är Marie Fredrikssons man Mikael Bolyos, som keyboardist i bandet.

– Konserterna är i stort sett koncentrerade till helgerna. Och Micke är som sagt med.

Även om det finns flera textförfattare och kompositörer bakom låtarna och ett band på scenen är turnén Maries. Finge hon önska sig någon att sjunga duett med, skulle det bli Joni Mitchell.

– Hon är en av mina första och största idoler. En fantastisk sångerska och kompositör!