– Om filmen har någon sensmoral skulle det vara att ha mer överseende med varandra i relationer. Att inte störa sig för mycket på hur den andra partnern låter när den äter eller liknande, säger Aron Levander.

"När sugfiskar krockar" är en minst sagt skruvad svart komedi, där ett nyblivet par (Cecilia Frode och Simon J. Berger) söker jämka de egna egenheterna och neuroserna. För den uppmärksamma finns här även en blinkning till Uppsala där Aron Levander, numer stockholmsbo, är född och uppväxt. Fröet till filmen föddes då en dag då Aron Levander var ute på stan.

– I en butik såg jag en 90 centimeter bred säng från Hästens för 50.000 kronor. Då gick hjärnan i gång - vem är det som köper en sådan säng åt sig själv? Det blev som en perfekt cementerad bild av ensamhet, och lade liksom grunden till filmen.

Artikelbild

| – Jag vill slå ett slag för det klassiska berättandet och filmhantverket. Titta bara på Roman Polanski, fan vad han kan sina saker, säger manusförfattaren Aron Levander.

Regissören Molly Hartleb och Aron Levander samarbetade tätt under arbetet med "När sugfiskar krockar" där stiliserad kostym och scenografi ger ett nästan tidlöst intryck.

– Molly och teamet har varit ovärdeliga att arbeta med. Jag kan hårdkonceptualisera en historia, men det är nyttigt att någon annan kommer in och ser nya vinklar. Exempelvis filmens scenograf, som kom på tanken att flytta matbordet till vardagsrummet för att göra plats för en serveringslucka plus ett akvarium i bild.

Det var i samband med sitt tidigare arbete som prisbelönt copywriter på pr-byrån Acne, där Aron Levander bland annat var med om att utforma Socialdemokraternas valkampanj inför valet 2006, som han kom in på manusskrivandet.

– Acne består av flera olika grenar som pr, web och filmproduktion, och vi brukade samlas vid kaffeautomaten och prata om vad vi alla sysslade med. Så en dag erbjöd jag mig att hjälpa till med några piloter och barnprogram, fick blodad tand, sade upp mig, sålde lägenheten och gick en manusförfattarutbildning.

Artikelbild

| – Jag vill slå ett slag för det klassiska berättandet och filmhantverket. Titta bara på Roman Polanski, fan vad han kan sina saker, säger manusförfattaren Aron Levander.

Och på den vägen är det. Aron Levander är i dag tillsammans med medförfattaren Hans Jörlind representerade av författaragenturen Salomonsson Agency, och i höst startar inspelningen av en kriminalbetonad TV4-serie de skrivit manus till med namn som Dragomir Mrsic bland de medverkande.

– För mig måste alla produktioner, vare sig det rör sig om komedi eller kriminalserie, ha ett eget existensberättigande. Att det säger något, politiskt eller inte, som går lite djupare än bara på ytan.