Östasiatisk kultur Japan Mix

Linneaum i Botaniska trädgården

10–19 Här får besökarna bland prova på japansk kalligrafi och origami. Det blir också konserter dels på det typiska stränginstrumentet koto, dels i ett större format med Akademiska kapellet. För den som vill fördjupa sig i den japanska teceremonin finns tre chanser på eftermiddagen. Lars Vargö, tidigare ambassadörer i Japan, håller även en föreläsning om diktformen haiku.

Artikelbild

| En geisha spelar på det traditionella stränginstrumentet Koto. Fotografi från 1890-talet.

Kyudo – japanskt bågskytte

Botaniska trädgården

12–16 Uppsala Kyudoklubb visar upp det traditionella japanska bågskyttet löpande under hela eftermiddagen. Här finns chans att se de stora och vackra bågarna och ställa frågor om hur man egentligen bär sig åt för att bemästra detta vapen. De assymetriska bågarna beskrevs i texter redan på 500-talet före Kristus. Under många sekler var de också en del av samurajernas utrustning.

Kom och möt Kina

Artikelbild

| Tofu står i fokus för en av Kulturnattens programpunkter.

Resecentrum

13–16 Den ideella och obundna föreningen FokusKina finns på plats för att ge alla nyfikna ett smakprov på kinesisk kultur. Här kan du få ditt namn skrivet på kinesiska och smaka på snacks och te från Mittens rike. Den som är intresserad av kinesisk filosofi uppmanas att komma dit och diskutera med företrädare för föreningen.

Tofu-provning

Fröjas sal

11–20 Den östasiatiska specialiteten gjord på sojabönor står i fokus. I Fröjas sal på Bäverns gränd kan man provsmaka fem sorters tofu. Den som trodde att den färskostliknande produkten endast kunde serveras på ett sätt lär bli förvånad. I Kina finns många varianter: mjuk, hård, torkad, rökt, fermenterad, friterad.