Kultur Ett stort antal medarbetare på SVT Kultur går nu ut i ett gemensamt upprop för att kräva bättre arbetsvillkor. Bland annat har "Babels" programledare Jessika Gedin och producenten Agnes-Lo Åkerlind skrivit under artikeln som publiceras på Expressen Kultur. Men också fotografer, reportrar, klippare och redaktörer.

De ser tre problemområden. Att många på SVT Kultur är visstidsanställda och frilansare, med korta kontrakt och otrygga arbetsvillkor gör att kompetens hela tiden försvinner från redaktionerna. Det leder enligt artikelförfattarna till sämre journalistik.

De ser också att den destruktiva arbetsmiljön gör att medarbetarna får svårt att planera sina liv. Många är högpresterande och blir till slut utbrända och sjukskrivna. De vittnar om att de är rädda för att fatta beslut som att skaffa familj. En tystnadskultur har uppstått som de tror avskräcker folk från att söka sig dit. Resultatet är en mer homogen arbetsplats.

Slutligen ifrågasätter de att dyr personal från bemanningsföretag används i stället för att man anställer folk på SVT.

Uppropet kommer efter att SVT-profilerna Daniel Sjölin och Lina Thomsgård tidigare har vittnat om hur de har blivit behandlade av arbetsgivaren.