– Ända sedan jag var liten, så länge jag kan minnas har jag velat arbeta med mode, säger Sandra Saeidi.

– Jag började i andra änden, skapade ett eget klädmärke ett par år efter gymnasiet, säger hennes klasskamrat Erik Olsson.

Sandra Saeidi jobbar numera gärna med både kläder och accessoarer för alla möjliga som vill bära dem, medan Erik Olsson helst gör kläder med inriktning på herrmode.

Artikelbild

| Sandra Saedis examenskollektion heter "Jag sträcker mig dit solen lyser" och innehåller både kläder och accessoarer, medan Erik Olssons heter "Bojskaut" och innehåller funktionella plagg för män.

Precis efter gymnasiet startade han ett eget märke för bmx-kläder.

– Egentligen hade jag tänkt mig att bli bmx-proffs, men jag tyckte att det var lite dåligt med funktionella kläder för bmx-cyklister. Så jag kollade lite på google och You Tube och satte igång med att designa sådana, berättar han.

Med hjälp av en affärskontakt i New York och en tillverkare i Kina startade han ett företag och det gick riktigt bra några år. Bland annat kom han att sponsra bmx-åkare från Uppsala med tävlingskläder.

– Men så småningom kom jag fram till att jag ville lära mig grunderna till hur man skapar kläder. Därför beslöt jag att utbilda mig, säger Erik Olsson.

Han tycker fortfarande att det är viktigt med funktion i de kläder han designar. De han gjort som examensarbete har till exempel överdimensionerade och flyttbara fickor.

– Plaggens delar kan byta plats och kan bäras på nya kläder. Det ger hållbarhet och en längre livslängd för plaggdelarna. Annars utgår jag mycket från det emotionella. Mina kläder ska ge trygghet och säkerhet åt bäraren, förklarar Erik Olsson.

Sandra Saeidis examenskollektion har sina rötter i hennes familjs flykt från Kurdistan över Iran, långt före att hon själv föddes men som ändå har påverkat hennes uppväxt.

– Jag vill se mode som storytelling och skapar i olika material både kläder och accessoarer, säger hon.

Praktiken gjorde hon hos svenska Emelie Janrell, som jobbar med enstaka kunder istället för storproduktion.

– Det är intressant att modeskapande har en så stor bredd, från stora kommersiella serier till enstaka plagg. Ju mer man lär sig desto fler dörrar blir det som öppnas mot vad man kan göra, säger Sandra Saeidi.

Examen inleds med en modevisning på Tessinska palatset i Stockholm för press och bransch 22 maj. Beckmans examensutställning 2019 "What's Next?" med alster från elever från linjerna form, mode och visuell kommunikation öppnar för allmänheten 23 maj på Beckmans designhögskola.