Musikfabriken läggs ner

Fyra personer förlorar sina jobb när Musikfabriken i Uppsala läggs ner. Musikfabriken som innehåller ett antal musikstudior, replokaler och en scen, drivs av studieförbundet ABF.

Musikfabriken i Uppsala läggs ner. Den har varit ett hus  med inspelningsstudior, replokaler och möjligheter att producera film och musik.

Musikfabriken i Uppsala läggs ner. Den har varit ett hus med inspelningsstudior, replokaler och möjligheter att producera film och musik.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2017-01-10 13:10

– Verksamheten bär sig helt enkelt inte. Kostnaderna har varit för höga och intäkterna för små, vilket gett ett stort underskott. Vi har fått ta pengar från andra verksamheter och från vårt eget kapital, säger Kristin Spolander, chef och ombudsman, ABF i Uppsala län.

– Dessutom lever vi på statsbidrag och reglerna har ändrats. Vi inom folkbildningen har fått ett nytt uppdrag att prioritera människor med funktionshinder och de som saknar treårigt gymnasium samt nå fler människor i ekonomiskt utsatta områden.

Fyra personer som arbetat på Musikfabriken kommer att säga upp i och med nedläggningen som redan har startat. Hyresavtalen för lokalerna är uppsagda och instrument och annan utrustning ska flyttas till Uppsala kommuns kulturcentrum och till ABF:s övriga lokaler i länet.

Musikfabriken startade för sex år sedan och har sedan dess hållit till på Stålgatan mellan Årsta och Slavsta. De 1 000 kvadratmeter stora lokalerna är utrustade med flera inspelningsstudior, datorer för musik- och filmproduktion. Där finns också dj-utrustning, instrument och replokaler. Dessutom har Musikfabriken Ung hållit kursen för tjejer och transpersoner i musik- och filmproduktion och musikkollektivet "Hit ´Em Up" bedrivit en ideell och öppen verksamhet där.

– Det är jättetråkigt. Främst för de ungdomar som vi jobbat med och som hittat trygghet och en mötesplats att våga och vilja syssla med musik, säger Yoel Escanilla, ledare inom "Hit ´Em Up".

"Rädda Musikfabriken", heter en Facebookgrupp som protesterar mot nedläggningen och påpekar att det knappt finns några scener eller mötesplatser för lokala musiker. "Musikfabriken har varit himmelriket. Föreningar och studiecirklar inom ABF har hyllat lokalerna för att de varit handikappanpassade och för att de ligger bra till oavsett var i Uppsala man bor" skriver gruppen på sajten.

– Vi gjorde en jättestor satsning när Musikfabriken startade för att ge ungdomar och band en möjlighet att utvecklas. Verksamheten har varit oerhört bra men inte riktigt nått ut till så många. Tyvärr så får avdelningen inte de bidrag som vi behövs för att fortsätta med det. Vi kan inte årligen göra negativa resultat, säger Agnes Jonsson, som är ordförande i styrelsen för ABF, Uppsala län.

År 2010 hade Musikfabriken 16,1 miljoner kronor i eget kapital och vid bokslutet 2015 var det egna kapitalet 9 miljoner kronor.

Enligt Agnes Jonsson kommer ABF nu att satsa på sin kärnverksamhet och måste ta hänsyn till vilka verksamheter som förbundets medlemsorganisationer önskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!