Why are we creative?

7/6 En mängd kända och stora internationella konstnärer och forskare får frågan: "Varför är du kreativ?" i denna dokumentär. Ska bli roligt att höra vad till exempel Yoko Ono, Vivienne Westwood, Stephen Hawkins och David Bowie svarar i dokumentären. Regissören Hermann Vaske har idogt samlat intervjuer, inspelningarna sträcker sig över trettio år.

A music story

14/6 Uppsalasonen och musikern Anders Widmark har regisserat sitt eget manus tillsammans med en annan Uppsalason, Roger Westberg och Anna Maria Joakimsdotter. Trion har gjort en musikalfilm om att hitta sin egen röst. 11-åriga Moa (Victoria Rönnefall) vill jobba med musik som sin pappa pianisten (Anders Widmark) och ber honom att skriva en musikal. Läge för Uppsalaspaning då filmen är inspelad här.

Hotel Mumbai

14/6 Nagelbitarspänning baserad på en sann historia om en terroristattack på Taj Hotel i Mumbai 2008. 1000 gäster och en personal på 500 personer hålls som gisslan i en berättelse som förmodligen är full av stora och små hjältar.

Booksmart

19/6 Två tjejer går ut skolan med högsta betyg och inser att de kanske borde haft lite roligare de senaste fyra åren. På examenskvällen tänker de komma ikapp sina jämnåriga vad gäller festande. Skådespelerskan Olivia Wilde (född 1984) har själv haft huvudroller i stora Hollywoodproduktioner, men nu regidebuterar hon. Förhandsinformationen säger mig att det inte blir som någon vanlig amerikansk tonårsfilm, utan betydligt bättre. Amerikanska kritiker går nämligen i taket av lycka över en originell, kul och smart dialog.

Yesterday

28/6 Sommarens mest lovande feel-goodkomedi är signerad Danny Boyle ("Slumdog millionaire", 2009). Den handlar om en musiker som kämpar för att slå igenom. Svaret på hans drömmar kommer plötsligt, när det visar sig att han är den ende som minns The Beatles musik (sic!) och tar in den på sin repertoar. Gissa hur det går? Ljudspåret är fullt av The Beatles låtar, manus skrivet av komediräven Richard Curtis ("Love actually", 2003 ) och rollistan innehåller en och annan brittisk storskådespelare.