Filminspelningar i Uppsala förutom "Fanny och Alexander"? Det finns massor att välja bland! I författaren Anders Leidstedts standardverk "Uppsalas biografer" (Sthig Jonasons förlag 1997) nämns ett 80-tal filmer som helt eller delvis spelades in i Uppsala mellan 1910 och 1995. Till de mest kända hör Arne Mattssons "Hon dansade en sommar" (1951), Lasse Åbergs "Repmånad" (1979) och Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" (1982).

Men även under de senaste decennierna har Uppsalas miljöer använts i både svensk och utländsk filmproduktion. I höstas uppmärksammade UNT inspelningen av "The girl with the dragon tattoo" 2010. Då fanns ett stort team med regissören David Fincher och Hollywoodstjärnan Daniel Craig på plats för att spela in scener på Drottninggatan i Uppsala.

Går man tillbaka till 90-talet och bläddrar i UNT:s fotoarkiv sticker året 1997 ut lite extra.

Artikelbild

Först dyker det upp bilder på Peter Stormare och Lena Olin vid Wiks slott, två mil sydväst om Uppsala. I mars det året spelade duon in scener till filmen "Hamilton" som byggde på två av Jan Guillous romaner. Den pampiga byggnaden skulle föreställa agenthjälten Carl Hamiltons och hans fru Tessies hem Stenhamra. Det blev två filmdagar vid slottet intill Lårstaviken.

– Jätteroligt att få arbeta med Peter igen. Vi lärde känna varandra på Dramatens scenskola för många år sedan. Nu ska vi spela vansinnigt kära i filmen. Det känns läckert, sade Lena Olin till UNT:s utsända reporter Göran Palm.

I slutet av maj samma år dök ett filmteam upp på centralstationen i Uppsala. Då handlade det om "Svensson, Svensson", en långfilm som byggde på SVT:s succéserie med samma namn. Huvudrollsinnehavarna Suzanne Reuter och Allan Svensson knallade runt på perrongen mellan tagningarna.

– Jag tror nog att det kan bli en lyckad film, sade Allan Svensson, som spelade den koleriske brevbäraren Gustav, till UNT:s Bengt Bengtsson.

Artikelbild

| Suzanne Reuter och Allan Svensson kom till Uppsala och spelade in scener till filmen "Svensson, Svensson"

På sommaren 1997 var det Marielund, två mil öster om Uppsala, som stod i fokus. Vid det gamla stationshuset spelade SVT Drama in scener till serien "Pip-Larssons". Den byggde på Edith Unnerstads barnbok "Kastrullresan". På plats fanns bland andra Uppsalabon Lena Anér Melin, översättare och dotter till Edith Unnerstad.

– Berättelserna om Pip-Larssons är spännande men inte otäcka. De handlar mycket om familjesammanhållning, att ställa upp för varandra, sade hon till UNT.

Artikelbild

| Lena Anér Melin, dotter till författaren Edit Unnerstad, följde inspelningarna av "Kastrullresan" i Marielund sommaren 1997.

I rollerna i tv-serien syntes bland andra Harriet Andersson, Meta Welander och Jakob Eklund.