Porraktörerna övar ställningar i mjukisbyxor och fikar innan det är dags att slå på kameran. Det ryktas att en av tjejerna ska göra en "double anal", vilket påverkar den ambitiösa Marie, som inte vill vara sämre.

Med en humoristisk ton av svartare slag skildrade Ninja Thyberg i sin kortfilm "Pleasure" arbetsplatsintriger på ett udda ställe. Filmen visades som enda svenskt tävlingsbidrag på filmfestivalen i Cannes 2013, där den belönades med priset Canal + award.

Accepterad i branschen

Artikelbild

| Det finns mycket med porren som är problematiskt anser Ninja Thyberg. Men fenomenet i sig, att folk har sex framför en kamera och att folk tittar på det har hon inget emot.

I en bil på väg mot Santa Monica i Los Angeles dagen efter Oscarsgalan (där Ruben Östlund, kollega på produktionsbolaget Plattform, precis gått miste om en Oscar) berättar Ninja Thyberg om hur hon redan där i Cannes hade tanken på "Pleasure" som en pilot för en långfilm.

Det här projektet har funnits med länge men jag var tvungen att göra klart min utbildning (Stockholms dramatiska högskola). Jag lärde känna Ruben på vägen och han föreslog att jag skulle komma till Plattform.

Nu har hon varit i LA i omgångar och gjort research. Till en början fick hon hjälp av producenten Jesper Kurlandsky vars kontakter ledde in i stadens porrbransch, som är en av få i gratisporrens tidevarv där folk fortfarande jobbar på heltid och har verksamhet 9–17 med kontor.

Efter ett tag har folk börjat få koll på mig och varför jag är här. Ambitionen är att flera av karaktärerna i filmen ska spelas av personer från den riktiga porrindustrin. Manuset är baserat på folk jag har träffat och saker jag sett här.
Artikelbild

| Här är en bild från det förberedande arbetet med långfilmsdebuten. Den riktiga porrstjärnan Abella Danger har varit en inspirationskälla under regissören Ninja Thybergs förberedelser. Pressbild.

Svenska i LA

Inspelningsstart för filmen, som har arbetsnamnet "Jessica", blir det i Los Angeles i augusti. 19-åriga Sofia Kappel från Stockholm spelar huvudrollen, en svensk tjej som landar i Los Angeles med målet att bli porrstjärna. Hon får en agent och flyttar in i ett så kallat model house tillsammans med ett gäng tjejer som tillhör agenturen.

Artikelbild

| Ninja Thybergs långfilmsdebut har arbetsnamnet "Jessica". Den ska handla om en svensk tjej som reser till Los Angeles för att bli porrskådespelare. Här är en bild som tagits i det förberedande arbetet. Pressbild.

TT: Varför vill hon bli porrstjärna?

Det tänker jag inte svara på, du får se filmen, säger Ninja Thyberg först. Men så fortsätter hon ändå:
Jag undviker den frågan, att försöka ge ett enkelt svar blir problematiskt. Egentligen är frågan ställd utifrån "vad är det för fel på henne?". Det finns lika många svar på det som det finns tjejer, det är jättekomplext. Men ett annat svar är att de får ut något av det och vad det är får man tolka själv. Ett tredje svar är att vi lever i en värld där pengar styr och om det finns en efterfrågan kommer systemet se till att det finns ett utbud.

"Problematiskt innehåll"

Ninja Thyberg har genom åren studerat ämnet noga och har hunnit byta åsikter många gånger. Men i dag tycker hon inte att pornografi i sig är någonting dåligt. Att se proffs som njuter av vad de gör kan nästan vara "som en religiös upplevelse", säger hon.

Det trodde jag inte när jag först kom hit. Jag har ägnat otroligt mycket tid åt det här ämnet i 15 års tid. Och så kom jag hit och insåg hur olika det kan vara i teorin och i praktiken. Men visst, det finns mycket som är väldigt problematiskt med innehållet och arbetsförhållandena, men det har mer med hur makten är fördelad, både i branschen och i resten av världen, att göra än fenomenet i sig.