En ensam man sjunger stilla till det dova ljudet av två män som dunsar på en trampolin. Tonerna svävar ut över scenen medan männen flyger flera meter upp i luften. Kombinationen cirkus och opera svindlar, men för Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors är det vardag att testa ovanliga möten.

I alla gränsöverskridande samarbeten uppstår friktion. Och där det slår gnistor kan man hitta det nya, det som ingen hade kunnat skapa på sin egen kammare, säger hon.

Minimalistisk musik

Tilde Björfors arbetade egentligen med en annan föreställning för Folkoperans räkning, i New York, när hon hörde Philip Glass musik.

Jag föll pladask. Men jag trodde inte att Folkoperan skulle nappa, för i Sverige är det ett okänt stycke, säger hon i en kort paus mellan intensiva repetitioner.

Att smälta samman två ekvilibristiska konstformer var en utmaning. Philip Glass, som bland annat har varit Oscarsnominerad för musiken till filmen "Timmarna", har också en minimalistisk estetik som är mycket krävande.

Det finns så mycket tanke bakom musiken och samtidigt upplever man den väldigt känslomässigt. Den är lik cirkus på det sättet, eftersom det krävs minutiöst hårt arbete och disciplinerad träning för att göra det möjligt, säger hon.

Handlar om Gandhi

"Satyagraha" handlar om hur Gandhi utvecklar sin icke-våldsprincip, som ledde till idén om civilt motstånd. Operan utspelas under den tid då filosofen levde i Sydafrika, där han bekämpade förtrycket av landets indiska invånare.

Enorma röda garnnystan rullas ut på scenen, som symboler för den väg som Gandhi förespråkade, ett enkelt liv i arbetets tjänst.

Redan i Cirkus Cirkörs "Knitting peace" utforskade Tilde Björfors Gandhis filosofi genom en omöjlig strävan: att sticka fram fred. I oroliga tider, som nu med flykting- och miljökriser, vill hon påminna om hans livsöde.

I början av en förändringsprocess uppstår ett ögonblick av kaos eller oordning, det gör det när du själv ska lära något nytt. Till en början är du som mest förvirrad, säger Tilde Björfors.

Hon pratar om människans två drivkrafter. Den ena är att säga stopp, att bygga murar. Den andra handlar om att vi föds nyfikna och vill lära oss.

Nej:et är snabbare, den andra sidan måste vi odla. Men vill man jobba på det sättet kallas man naiv, säger hon och poängterar att Gandhi rannsakade sitt eget handlande för att det skulle vara hållbart i ett större perspektiv.

Nycirkus blomstrar

Operan är icke-linjär, och ska förstås utifrån känslor snarare än en traditionell handling. Librettot sjungs dessutom på sanskrit. Det är en musikupplevelse i sig, tycker Tilde Björfors.

Hon ser att nycirkus numera står på egna ben i Sverige. Men det saknas en svensk scen med uppdrag att visa den, påpekar hon.

Vi är redo att möta och umgås med fler konstformer.