Carrie Fishers "Star wars"-kollega Harrison Ford minns sin vän och motspelare som "unik".

"Hon var briljant, ett original. Hon var rolig och känslomässigt orädd. Hon levde sitt liv med stort mod. Vi saknar henne allihop", säger han i ett pressmeddelande.

Fisher avslöjade nyligen att hon och Ford haft ett tre månader långt förhållande under inspelningen av "Star wars".

"Star wars"-skaparen George Lucas uttrycker också sin sorg:

"Carrie och jag var vänner under större delen av våra vuxna liv. Hon var extremt smart, en begåvad skådespelare, författare och humorist med en färgstark personlighet som alla älskade. I 'Star wars' var hon vår fantastiska prinsessa - tuff, klok och full av hopp i en roll som var svårare än de flesta kan tänka sig", hälsar han i ett pressmeddelande.

Billy Dee Williams, som spelade Lando Calrissian i "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst", hyllar Fisher med en "Star wars"-referens:

"Jag är djupt sorgsen över nyheten om Carries bortgång. Hon var en kär vän som jag hade den största respekten för. Kraften är mörk i dag", skriver han på Twitter.

"Carrie behövde inte kraften. Hon var en naturkraft. Jag kommer att sakna henne mycket", skriver regissören Steven Spielberg på Twitter.

"En legendar"

"Nej. Dra åt helvete. Carrie Fisher är en jävla legendar och det här är helt åt helvete", skriver skådespelaren Anna Kendrick på Twitter.

"En underbar talang och ett ljus har slocknat", skriver "Star trek"-ikonen William Shatner på Twitter.

Fisher lånade även ut sin röst till ett flertal avsnitt av den animerade komediserien "Family guy". Serieskaparen Seth MacFarlane sörjer nu hennes bortgång.

"Carrie Fisher var smart, rolig, begåvad, överraskande och alltid väldigt rolig att umgås med. 'Family guy' kommer att sakna henne oerhört", skriver han på Twitter.

Även den brittiske skådespelaren Stephen Fry minns sin vän och kollega.

"Hon var den smartaste, roligaste, modigaste, snällaste, klyftigaste och raraste personen jag kände. Det är förkrossande att förlora Carrie Fisher", skriver han på Twitter.

Modern tackar

Skådespelaren Whoopi Goldberg skickar sina kondoleanser till Carrie Fishers mor Debbie Reynolds och dotter Billie Lourd:

"Carrie Fisher har gått bort. Hon var roligare och smartare än någon hade rätt att vara. Sail on silver girl. Hälsningar till Debbie och Billie", skriver hon på Twitter.

Carrie Fishers mor Debbie Reynolds tackar alla som har hört av sig efter Fishers död.

"Tack till alla som omfamnade min älskade och fantastiska dotters talang. Jag är tacksam för era tankar och böner som nu leder henne mot nästa hållplats", skriver hon på Facebook.