Nina Kinert står redo att lyfta. Hennes nya skiva, "Red leader dream", är en personlig berättelse som lånar sin dräkt från George Lucas rymdopera. Med albumet skriver hon in sig i den avlägsna galax som kallas Stjärnornas krig.
- Jag opererade ryggen när jag var tolv och tittade på "Stjärnornas krig"-filmerna gång på gång. I stället för att låtsas att jag var någon av karaktärerna tillskrev jag mig en roll, jag var Nina Kinert i "Star wars". Nu har jag gjort det igen, fast ordentligt, säger hon.

Den som hoppas på dueller med lasersvärd eller dramatiska entréer av interstellära tyranner kommer att bli besviken. Däremot inte den som längtar efter episkt upplagd pop med storslagna arrangemang. Det Nina Kinert lånat från "Stjärnornas krig" är först och främst formatet.
- Jag ville göra något som kändes större än det jag gjort tidigare. Skivan blev till under en period då jag flyttade mycket. Jag skriver på piano i vanliga fall, nu skrev jag alla låtar på datorn, vilket gjorde att de blev mycket mer färdiga redan från början. För mig känns det annorlunda den här gången för jag har producerat allt själv, säger hon.

Nina Kinert släppte sin första skiva, "Heartbreaktown", 2004 och har turnerat flitigt. Både själv och med Ane Brun. När Anna Ternheim turnerade med sin senaste skiva åkte Nina Kinert med som förband.
Hon har kunnat vänja sig vid fina recensioner, ändå har det stora genombrottet uteblivit. Åtminstone i Sverige. Nina Kinert har en större publik på kontinenten än hemmavid.
- Jag vet inte varför det har blivit så och jag tänker inte så mycket på det. Nu vill jag bara att så många som möjligt ska höra skivan. Det är nystart varje gång man släpper en skiva, men den här gången är det verkligen ett tydligt avstamp. Det är först med den här skivan som jag verkligen visar vem jag är, säger hon.