När Natural Way klargör att det blivit dags för konsertens sista låt, utan att säga vilken, börjar publiken självmant sjunga örhänget "Love Fire". Det är Uppsala reggaefestival 2010 och bandet står på scen tillsammans för första gången på sju år.

– När vi började repa inför den spelningen kändes det som att det bara gått några veckor sedan sist, minns gitarristen Daniel Rowlands.

­– Det är som med gammal vänskap, man kan återses efter lång tid och allt är som förr, säger keyboardisten Janne Hellman.

Artikelbild

| Natural Way 1988. Namn på personerna på bilden saknas tyvärr.

Utanför replokalen i Ekeby är det tydligt att de sju har umgåtts i åratal. De skämtar om att de måste repa mer nu än förr eftersom närminnet sviker. Frontfiguren Stefan Trepkow i full utrustning efter en tur på mountainbike i Hågadalen konstaterar att cykling är bästa träningen för hans onda knä och Daniel Rowlands säger att ryggen håller honom vaken om nätterna. Krämporna må bli fler med åren men det är nu, när de flesta närmar sig pensionen, som det är roligt att vara Natural Way igen. Att de lade av 2003 berodde på att de som småbarnsföräldrar inte tyckte det var värt att vara igång i ett dygn för en och en halv timmes konsert.

– Nu är barnen med och spelar, säger Janne Hellman och nickar mot trummisen Teo Lindström, känd som artisten Junior Natural och son till basisten Magnus Hjalmarsson.

Det var Hjalmarsson och Trepkow som bildade bandet som tonåringar 1982. Punken hade sin storhetstid och med den idén att alla kan spela. Reggaen kom i punkens kölvatten.

– Den andan gjorde att vi som inte kunde spela instrument ändå vågade, säger Magnus Hjalmarsson.

Artikelbild

| Daniel Rowlands och Magnus Hjalmarsson 2002.

Natural Way var som mest aktiva under 1990-talet, då de turnerade både i Sverige och utomlands och såg nu nedlagda Rackis som sitt andra hem. Återföreningen 2010 var tänkt som en engångsföreteelse men följande vinter gav de en konsert på Katalin. I år kan man säga att Natural Way gör comeback på riktigt. De är åter aktuella på reggaefestivalen och i höst börjar de spela in nyskrivet material. Som alltid är inriktningen renodlad rootsreggae.

– Vi håller oss till det, två ackord liksom. I sin enkelhet har reggaen något speciellt, rytmen och luften i musiken. Det är sparsmakat men ändå tungt, säger Stefan Trepkow.

Artikelbild

| Stefan Trepkow på Uppsala reggaefetsival 2003.

Janne Hellman beskriver sig som hårdrockare i grunden och medger att han inte hänger med när omgivningen namedroppar reggaeartister.

– Det är positiv musik, bra vibbar. Nästan alla blir glada av reggae, säger han.

Natural Way går på scenen klockan 19.30 på fredagskvällen.