Härom dagen kom ”Flickan” ut. Bakom titeln döljer sig en poetisk berättelse som kretsar kring den komplicerade relation mellan Jaget och Flickan. I grund och botten är det en text om att bli kvinna.

– Jag skrev det första utkastet som i ett rus för ungefär fem år sedan. När jag tittade på texten i efterhand blev jag förvånad och kände att här fanns någonting som jag ville utforska vidare, framför allt relationen mellan Jaget och Flickan, berättar 33-åriga Lisa Gidlöf.

Hon beskriver förhållandet mellan de två som mycket ambivalent. Å ena sidan känner Jaget omsorg om Flickan och vill ta hand om henne, å andra sidan känner Jaget motvilja mot henne och vill stöta bort henne. Skildringen är mycket fysisk och utspelar sig i ett landskap som kan uppfattas som apokalyptiskt. Det säregna landskapet kan också tolkas som en bild av ett inre landskap, säger Lisa Gidlöf och berättar att hon vill skildra starka känslotillstånd: beroende, omsorg, frigörelse.

Prosalyrik har kallats för en genre som passar författare som inte kan bestämma sig för antingen prosa eller poesi. Lisa Gidlöf skrattar och tillstår att det finns ett korn av sanning i det.

– Jag började ju med att skriva i ett lyrikformat och försökte skapa bilder. Men ganska snart fick jag höra av andra att det fanns en berättelse och process i texten som behövde lyftas fram. Så man kan väl säga att jag gått från att skriva ganska lite text till att skriva rätt så mycket, säger Lisa Gidlöf.

Bland förebilderna nämner hon Aase Berg, Mare Kandre och Matilda Södergran.

– Jag gillar Aase Bergs gränslöshet när hon låter människa och natur gå in i varandra. Mare Kandres uppriktiga uppväxtskildringar har jag också inspirerats av liksom poeten Matilda Södergrans kroppsliga språk.

I lördags var det boksläpp i Uppsala i samarbete mellan Vendels förlag och Drottninggatans bokhandel.

– Jag har kämpat hårt med den här texten och har drömt länge om att få ge ut den, så det är klart att det känns överväldigande att stå vid målet, säger Lisa Gidlöf, som utbildar sig till bibliotekarie parallellt med det egna skrivandet. I botten är hon litteraturvetare men har även en magisterexamen i journalistik. Fram till 2014 vikarierade hon som nyhetsreporter och lokalredaktör på bland annat Upsala Nya Tidning. Numera arbetar hon deltid i bokhandeln Pocket Shop på Arlanda.

Samtidigt som hon skrivit på ”Flickan” har hon jobbat med ett längre prosaprojekt som just nu bedrivs lågintensivt men som ska tas upp senare. Poesi skriver hon mest hela tiden, just nu kretsar det mycket kring moderskap.