Vad händer när man för samman musikalen Grease med grekisk mytologi? Det vet Maria Malmberg, producent och manusmästare på Norrlands nation. Förberedelserna inför spexet Grease in Greece är i full gång.

En trappa ned på Norrlands teaterscen befinner sig ett tiotal studenter. Repen inför vårens spex har pågått ett bra tag men intensifieras dag för dag. Premiären är mindre än några veckor bort. Regissören Annelie Lind håller röstuppvärmning och frigörande avslappningsövningar - något som man börjar varje rep med.
– Det är viktigt att mjuka upp skådespelarna. Det kan annars bli lätt att låsa sig. Spex kräver rappa skådespelare och de så kallade omstarterna är exempelvis något vi tränar mycket, säger Maria Malmberg, producent och manusförfattare för Norrlands spex. Hon förklarar vidare att spexen påverkas en hel del efter publikens rop. När som helst under föreställningen kan de ropa omtag. Då måste skådespelarna kunna ta om repliken, helst med en ny tvist.
– Det är något vi lär oss. Det måste man kunna hantera, säger hon.

Grease in Greece kombinerar Illiaden med en episk, kultförklarad musikal. Maria Malmberg och Kerstin Höglund (biträdande producent) arbetar med spexet för tredje året. I år är det runt 80 personer som är involverade i projektet.
– Vi arbetade fram idén i maj förra året och i september höll vi audition. Det är en lång process att arbeta fram en föreställning, säger Maria Malmberg.

I år är det fyra nationer i Uppsala utöver Norrlands som håller spex. Kalmar, Uplands och Västmanlands-Dala nation väljer att göra historiska föreställningar. Kalmar Nation firar 350 år och har arbetat fram en berättelse som skildrar nationens långa historia. Uplands spex handlar om Gustav Vasas tid på tronen, även om man i spexens anda valt att skildra den forna kungen som en oduglig karaktär. Han bakar hellre bröd än ägnar sig åt regeringsfrågor. Västmanlands-Dala nation återvänder till västfronten under slutet på första världskriget och skildrar en spionhistoria med romantiska inslag.

Den enda nationen som inte arbetar med ett historiskt material är Stockholms nation. De är även först ut med premiär, lördagen den 16 mars. Julens hjältar är en komisk föreställning med ett fängslande fritagningsdrama på Kumlaanstalten.

Årets manusförfattare verkar inte ha lidit av idétorka. Maria Malmberg som tillsammans med en manusgrupp har skrivit materialet till Grease in Greece, anser att ett brett ämne som grekisk mytologi ger en god manusgrund. Spex öppnar även upp för många möjligheter.
– Varje föreställning blir unik. Publikens omstart gör att man aldrig tröttnar. Som producent har man inblick i alla delar, man kan motivera sin omgivning och det är otroligt roligt att se resultatet. Vi hoppas att publiken kommer att skratta mycket, säger hon.